Kósa: Módosítani kell az önkényuralmi jelképek kereskedelmi tilalmáról szóló javaslatot

Több helyen módosításra szorul az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatának tilalmáról szóló törvényjavaslat, amelyet hétfőn kezdett tárgyalni a parlament.

A Fidesz frakcióvezetője szerint több helyen módosításra szorul az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú használatának tilalmáról szóló törvényjavaslat, amelyet hétfőn kezdett tárgyalni a parlament. Kósa Lajos keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte azt is, hogy április 26-án várható a jövő évi költségvetési előterjesztés benyújtása.

Az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tervezett tilalma ügyében a politikus kérdésre kijelentette: a képviselőcsoportban nem született olyan döntés – a sajtóhírekkel ellenkezőleg -, hogy “ejtenék” a javaslatot. Azt azonban megerősítette, hogy – noha a céllal, vagyis a kereskedelmi használati tilalommal egyetértenek – a szövegről vita van a Fideszben.

Budapest, 2017. március 21. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (j) és Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatót tart Frakcióinfo címmel a frakció parlamenti irodájában 2017. március 21-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (j) és Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatót tart Frakcióinfo címmel a frakció parlamenti irodájában 2017. március 21-én (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A frakcióvezető azt mondta, hogy nem akarnak olyan szabályozást hozni, amely Magyarországot komoly pénzbüntetéssel járó perekkel fenyegeti, ahogyan olyat sem, amely “Btk.-s alakzattal” fenyegeti azokat a kereskedőket, akik ilyen márkákat forgalmaznak.

Az esetleges veszélyek kiküszöbölésére miatt van szükség a módosításokra

Szerinte ezért olyan módosításokra van szükség, amelyek kiküszöbölik az előterjesztéssel kapcsolatban felmerülő esetleges veszélyeket. Jelen formájában a javaslat számos olyan problémát nem old meg, amit pedig meg kellene – fogalmazott. Példaként hozta, hogy nyilván Puskás-mezt a korábbi magyar címerrel továbbra is lehet majd árulni, annak ellenére, hogy abban van önkényuralmi jelkép.

A problémák között a Heineken által szponzorált labdarúgó-mérkőzések kérdése is felmerült – folytatta -, mivel az UEFA-meccseken a pálya mellett futó fénycsíkok az UEFA reklámjai, vagyis jogilag nem a Heineken a reklámozó.

Összekapcsolódik a törvényjavaslat a romániai védjegyvitával

Megerősítette egyúttal, hogy természetesen összekapcsolódik a törvényjavaslat és a romániai – az Igazi Csíki Sör és a Heineken közötti – védjegyvita. “Nekünk minden magyar brand védelmében ki kell állni”, ha valaki a piaci erőfölényével visszaélve azt ki akarja szorítani a piacról – foglalt állást.

Ezzel kapcsolatban Kósa Lajos kifejtette azt is: szerinte a Heineken a saját kereskedelempolitikájából fakadóan vette magára a Magyarországon tervezett szabályozást, hiszen a cég az 1950-es évek elején Európában megszüntette a vörös csillag használatát a termékein – arra hivatkozva, hogy az a kommunista rémtettekre emlékezteti a fogyasztóit -, és csak 1992-ben vezette vissza a vörös csillagot.

Április 26-án kerül benyújtásra a költségvetési törvényjavaslat

A Fidesz frakcióvezetője a sajtótájékoztatón azt is közölte: várhatóan április 26-án nyújtja be a kormány a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a parlamentnek.

Kijelentette: a Fidesz elutasítja az adóemelést, olyan törvényeket akar, amelyek a magyar emberek adóterhelését csökkentik. Példaként megemlítette, hogy támogatják a hal áfájának mérséklését, és még számos adóteher-csökkentést szeretnének, ha az a költségvetés egyensúlyát nem veszélyezteti. Emellett a munkaalapú gazdaságot és a teljes foglalkoztatottság megvalósítását célul tűző költségvetést szeretnének – fűzte hozzá.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője (j) és Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője sajtótájékoztatót tart Frakcióinfo címmel a frakció parlamenti irodájában 2017. március 21-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az egészséges élelmiszer fogyasztás a fontos

Arra a kérdésre, hogy az UHT tej áfájának csökkentését támogatnák-e, azt válaszolta: a kormányzat az egészségesebb élelmiszerek fogyasztását pártolja, ezért a friss tej áfáját mérsékelték.

Azt is mondta, hogy szerinte Botka László MSZP-s miniszterelnök-jelölt javaslatai a személyi jövedelemadó emelésével, többkulcsos adó bevezetésével és a vagyoni típusú adók bővítésével járnának. A Fidesz ezeket ellenzi – közölte a frakcióvezető, hozzátéve, hogy az “ingyenpénz-osztogatás lehetőségét” ugyancsak elutasítják.

Az ötpárti egyeztetésre is a következő héten kerül sor

Szólt továbbá arról, hogy jövő héten kezdődik – a Fidesz részéről Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes vezetésével – az ötpárti egyeztetés a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvénytervezetről.

A politikus ismét bírálta azt a múlt keddi strasbourgi ítéletet, amely szerint a magyar hatóságok az Emberi Jogok Európai Egyezményét megsértve tartottak fogva két bangladesi menedékkérőt 2015 őszén, visszaküldésük pedig azzal a kockázattal járt, hogy embertelen bánásmódnak lesznek kitéve görögországi befogadóközpontokban. Az ügy mélységesen felháborító, a döntés nonszensz, a magyar hatóságok helyesen jártak el – kommentálta a nem jogerős ítéletet.

Úgy fogalmazott: a már elfogadott határzár-szigorítás ügyében Magyarországnak harcolnia kell, különben azért fogják büntetni, mert betartja a rá vonatkozó schengeni előírásokat.

A többgenerációs családoknak lesz elsősorban kedvező az egyszerűsített építési engedélykérés

Kósa Lajos kérdésre visszautasította az LMP kritikáját azzal kapcsolatban, hogy az Országgyűlés döntése értelmében a 300 négyzetméternél nagyobb épületek építésénél is elég lesz az egyszerű bejelentés. A frakcióvezető azt mondta, ezután is be kell tartani minden építési előírást, pusztán az eljárás könnyítéséről van szó, ami elsősorban a többgenerációs családoknak lesz kedvező, esetükben ugyanis egy 300 négyzetméteres vagy annál nagyobb ház nem számít kirívónak.

A kereskedelmi láncokkal kapcsolatos tervekről szintén kérdésre a fideszes politikus azt mondta: nincs szó megsarcolásról, hanem a fogyasztók védelme érdekében azt szeretnék például, hogy egy áruházban elérhető távolságban, rövid időn belül értelmes információkat lehessen szerezni az árucikkekről.