Kétéves az M1 - kritikus jéghelyzet a Dunán

2017 tele az elmúlt évtizedek legkeményebb tele volt, többször előfordult, hogy befagyott a Duna, hatalmas jégtömbökkel volt tele a folyó magyarországi, horvátországi és szerbiai szakasza. A rendkívüli időjárás rendkívüli összefogást szült, a magyar jégtörő hajók sokat segítettek a szerb és horvát hatóságoknak a veszélyhelyzetek elhárításában.

Rendkívül időjárást hozott 2017 eleje, évtizedek óta nem mért mínuszok miatt fázott az egész Kárpát-medence. Az extrém hideg miatt extrém jégviszonyok álltak elő a folyóinkon, a Dunán és a Tiszán és mellékfolyóin az elmúlt harminc évben nem látott jégzajlást okozott a sarkköri levegő. Emiatt országhatárokon túlnyúló összefogásra volt szükség a vészhelyzetek elhárításához.

Természetesen az M 1tudósítói ott voltak mindig, ahol a legnagyobb volt a baj, így a Duna szerb-horvát szakaszánál is, a két országot elválasztó határnál, a dályai kanyarban, ahol magyar jégtörő hajók segítettek megszüntetni a rendkívüli extrém helyzetet. Igaz, előbb önmagukat kellett kiszabadítaniuk, mert az is előfordult, hogy maga a jégtörő hajó került a jég fogságába.