Hazai start-upok jelentkezhetnek egészségügyi innovációs pályázatra

Kis- és középvállalkozásoknak írt ki versenyt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által életre hívott és támogatott EIT Health, a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése.

Tagjai közt megtaláljuk Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari vállalatait, kutatóintézeteit valamint a kontinens tíz leginnovatívabb egyeteme közül nyolcat is.

Magyarországról két kategóriában nevezhetnek az érdeklődők.

Forrás: Innostar

Forrás: Innostar

Az InnoStars Awards április 30-ig várja azon – prototípussal már rendelkező – projektek és start-up vállalkozások jelentkezését, amelyek új, innovatív termékkel vagy szolgáltatással szeretnének megjelenni a piacon.

A szintén április végén záruló European Health Catapult kategóriában olyan – a piacon már bevezetett termékkel rendelkező – kis- és középvállalkozások versenghetnek, amelyek egy másik EIT Health tagállam például Belgium, Hollandia, Franciaország, Egyesült Királyság, Írország, Skandináv országok, Spanyolország vagy Németország piacára szándékoznak belépni.

A beérkezett pályázatokat szakértők bírálják el, majd a legjobbak bemutathatják termékeiket, szolgáltatásaikat nagyvállalatok képviselőinek, innovátoroknak és befektetőknek, akik felkészítik a csapatokat a piacra lépéshez szükséges további megmérettetésekre is.

A versenyben való induláshoz nem szükséges önrész.

További részletek és jelentkezés itt érhető el.

Magyar találmánynak köszönhetően nőhet a sikeres mesterséges megtermékenyítések számaA verseny kiírója, az EIT Health célja az egészségügyi innováció és a nemzetközi együttműködés erősítése, valamint jelentős számú új innovatív termék és szolgáltatás piacra vitele. Az innovációs projektek és akcelerátor szolgáltatások mellett hangsúlyos szerepet kapnak az ezeket kiegészítő oktatási programok is, melyek első sorban a vállalkozói ismeretek gyakorlati elsajátítását támogatják.

A tavalyi kiírás egyik győztese, a 10.000 eurós díjazásban részesülő Prelife azóta több európai befektetői fórumon mutathatta be a mesterséges megtermékenyítés hatékonyságának javítása érdekében személyre szabható embrió beültetési protokollját.

A PreLife csapata által kifejlesztett módszer képes molekuláris biológiai módszerekkel jellemezni a méhnyálkahártya állapotát, és az így nyert információn alapuló személyre szabott megoldás jelentősen javíthatja az embrió beültetés hatékonyságát.

Jelenleg Magyarországon évente 5000 embrió beültetést végeznek, ám ebből csak 1500 vezet terhességhez, ami 25-30 százalékos sikerrátát jelent. Az európai piacra történő kilépéssel, évi 2 millió mesterséges megtermékenyítés hatékonyabbá tételét is elérhetik.