Donald Trump igéretet tett, hogy "megszabadul" az Iszlám Államtól

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban fogadta Haider al-Abádi iraki kormányfőt hétfőn, és azt ígérte neki, hogy "megszabadul" az Iszlám Állam nevű terrorszervezettől.

Az amerikai elnök kiemelte, hogy Abádi “nagyon keményen dolgozik, és katonái bátran harcolnak” Moszul visszafoglalása érdekében. Az észak-iraki nagyvárosért tavaly október óta folyik a nemzetközi koalíció támogatta iraki hadsereg és helyi milíciák harca, az Iszlám Állam egyik fellegvárának számító város nagy részét már megszabadították a terroristáktól.

A találkozó után az iraki kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott: biztosítékokat kapott Donald Trumptól arra, hogy az amerikai kormányzat megnöveli az Iraknak eddig nyújtott támogatást a terroristák elleni harchoz.

Washington és Bagdad között január végén átmenetileg megromlott a viszony Donald Trump első elnöki rendelete miatt. Trump bevándorlást szigorító és a beutazásokat átmenetileg felfüggesztő első rendelete Irakot is érintette, mivel szerepelt azon a listán, amely hét országból átmenetileg megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba. A második elnöki rendeletben aztán – hosszas és aprólékos tárgyalások után, amelyek során Bagdad együttműködést ígért az iraki vízumkérőkre vonatkozó információk átadásában – Irak már nem szerepel a tiltólistán. Az amerikai bíróságok Trump első és második rendeletének végrehajtását is felfüggesztették.

Haider al-Abádi miniszterelnök az Iszlám Állam ellen harcoló koalíció szerdai tanácskozására érkezett az amerikai fővárosba, Washingtonba.