Stabil többsége lenne a Fidesznek, ha most lennének a választások

Stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben az Origo által készített mandátumbecslés alapján, amihez a lap a februári közvélemény-kutatásokat használta fel. Ha az ellenzéki pártok külön indulnának, akkor a kormánypártoknak még a kétharmados többség megszerzésére is jó esélyük lenne.

A legvalószínűbb listás eredményeket nézve a Republikon Intézet mérte a legjobb eredményt a Fidesz–KDNP-nek, szerintük  ha most vasárnap lennének a választások, akkor a Fidesz–KDNP 52 százalékos eredményre számíthatna – írja az Origo.

A lap arra is kitér, hogy hasonlóan jól szerepelnének a kormánypártok az Iránytű Intézetnél, amely 50 százalékot mért a pártot választani tudó, biztos szavazók körében. A Publicus Intézet és a Századvég Alapítvány mérése alapján a legvalószínűbb listás eredményt tekintve a Fidesz–KDNP 49 százalékon áll, míg a ZRI-Závecz Research szerint 48, a Nézőpont Intézet szerint pedig 46 százalékon.

A februári mérések átlagolt eredménye alapján a Fidesz–KDNP tábora jelenleg 29 százalékos a teljes felnőtt népesség körében, így közel 2,5 milliós szimpatizánsi körrel bír – olvasható a lapban.

Mint írják, a Republikon Intézet, a Nézőpont Intézet és a Századvég Alapítvány februári adatai alapján a Fidesz 30-33 százalékon áll ezen a bázison. Az Iránytű Intézet 29 százalékot mért a kormánypártoknak, míg a ZRI-Závecz Research 27 százalékot. A többi kutatócéghez képest jóval alacsonyabb értéket mért a Publicus Intézet, e cégnél csupán 23 százalékos a Fidesz–KDNP tábora.

A kis pártok nem jutnának be

Az MSZP a legvalószínűbb listás eredmények átlaga alapján csupán 2 százalékponttal van lemaradva a Jobbiktól, összesítve 7 százalékpontos előnyben vannak Vona Gábor pártjával szemben.

A Demokratikus Koalíció átlagosan 6 százalékos szavazótáborral rendelkezik, de az LMP a Nézőpont Intézet és a ZRI-Závecz mérései alapján nem érné el a bejutási küszöböt, ahogyan az Együtt, a Párbeszéd, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt sem.