Januárban 10,0 százalékkal nőttek a keresetek

Idén januárban a bruttó átlagkereset 274 ezer forint volt, 10,0 százalékkal több, mint egy évvel azelőtt, a nettó keresetek ugyanúgy 10,0 százalékkal 182 ezer forintra emelkedtek - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2,3 százalékos januári inflációval számolva a reálkeresetek 7,5 százalékkal emelkedCsábított az áfonyahercegnőmunkajtek éves összehasonlításban.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, továbbá a költségvetési szféra újabb területeit – többek között az egészségügyi és a kulturális munkakörökben dolgozókat – érintő keresetrendezés volt hatással – tette hozzá a jelentés.

A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó és a nettó keresetek emelkedése 9,8 százalékos volt. A versenyszférában 9,0, a költségvetési szektorban 12,2 százalékkal emelkedtek a keresetek, és bruttó értékük megközelítette a 285, illetve a 294 ezer forintot a közfoglalkoztatottak nélkül.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított – nettó kereset 182 100 forint volt. Idén a kétgyermekes családok  családi adókedvezménye emelkedett, a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 189 900 forintra becsülhető, közölte a KSH.

A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek a bruttó átlagkereseteknél nagyobb mértékben, 10,3 százalékkal, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva 10,1 százalékkal nőttek. A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál  teljes munkaidőben alkalmazásban állók rendszeres havi bruttó bére 9,3 százalékkal a költségvetési szektorban 12,6 százalékkal emelkedtek a keresetek a tavaly januárihoz képest.

Az iparban foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 291 ezer az építőiparban 205 ezer forint volt 10,1 illetve 11,4 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az idegenforgalomban 181 ezer forintos januári bruttó átlagkereset 12,7 százalékos növekedést mutat. Az ingatlanügyletekkel foglalakozók 15,1 százalékkal kerestek többet, ami 253 ezer forintnak felelt meg, és pénzügyi, biztosítási területen alkalmazottak 525  ezer forintos átlagkeresete is 9,7 százalékkal magasabb a tavaly januárinál.

A KSH jelentése szerint a költségvetési szektorban az egészségügyi alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete 19,9 százalékkal volt magasabb idén januárban az egy évvel korábbinál, és meghaladta a 279 ezer forintot, az oktatásban hasonló, 278 ezer forint volt az átlag, 6,6 százalékos éves növekedés után. A közigazgatás és védelem terén 14,7 százalékos volt az emelés, és az átlag meghaladta 342 ezer forintot.

9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma januárban

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13,8 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 5,6 százalékkal emelkedett januárban az egy évvel korábbihoz képest; együttvéve 9,8 százalékkal nőtt a szálláshelyek forgalma – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

Januárban 15,8 százalékkal több, 295 ezer külföldi vendég töltött el összesen 733 ezer éjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A külföldivendég-éjszakák száma a legtöbb turisztikai régióban nőtt. Az országos átlagot meghaladó mértékben bővült a forgalom Észak-Alföldön és Budapest-Közép-Duna-vidéken.

A legfontosabb küldő országok közül Németország, az Egyesült Királyság, Ausztria, Olaszország, Románia és Oroszország esetében jelentősen, 8-21 százalék közötti mértékben bővült a vendégéjszakában mért forgalom.

A külföldiek által eltöltött éjszakák több mint tizedét igénybe vevő ázsiai vendégek az előző évinél 20 százalékkal több éjszakát foglaltak le a hazai kereskedelmi szálláshelyeken – közölte a KSH.

Az év első hónapjában 3,8 százalékkal több, 296 ezer belföldi vendég töltött el összesen 655 ezer éjszakát a hazai kereskedelmi szálláshelyeken.

A belföldivendég-éjszakák alapján mért forgalom hét turisztikai régióban bővült, Észak-Magyarországon stagnált, Dél-Dunántúlon csökkent.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt bruttó árbevétele 10,7 százalékkal nőtt, elérte a 23,9 milliárd forintot. Ezen belül a szállásdíjbevétel 12 százalékkal 13,2 milliárd forintra, az egyéb bevétel 10 százalékkal 5,6 milliárd forintra, a vendéglátás bevétele pedig 7,3 százalékkal 5,1 milliárd forintra emelkedett.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) forgalma a kereskedelmi szálláshelyeken 4,8 százalékkal emelkedett januárban az előző év azonos időszakához képest. A kereskedelmi szálláshelyek közül 1670 egység fogadott el pihenőkártyát, 0,9 milliárd forint értékben.

A szállodák szobakihasználtsága 3,4 százalékponttal 42,5 százalékra nőtt.

Január 31-én a Magyarországon működő egységek száma 45-tel 2400-ra nőtt, a 204 ezer kiadható férőhely csaknem változatlan volt az előző év azonos időszakához hasonlítva.