Origo: ismét hazudott Botka

Több mint 34 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert a szocialista kormányok alatt a 11 milliárdos adósságok miatt később csődbe ment Szeviép - írta honlapján az origo.hu. A botrányos építési vállalkozási cég ezer szálon kötődik Botka Lászlóhoz és a szocialistákhoz. Bár Szeged polgármestere többször is tagadta, hogy a Szeviéppel a város szerződéses kapcsolatban lett volna, de ebből egy szó sem igaz, mivel több projektet is a később bedőlt céggel végeztetettek el összesen 9 milliárd forint értékben.

A Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2005-2010 között jócskán el volt látva állami, illetve önkormányzati megrendeléssel, amit közbeszerzéseken keresztül, önállóan, vagy konzorciumban nyert el. Számításaink szerint ebben az időszakban közel 34 milliárd forintnyi megbízást nyert el közbeszerzéseken keresztül a cég.

Budapest, 2017. január 18. Botka László, Szeged szocialista polgármestere az MSZP országos elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón a párt újbudai irodájában 2017. január 18-án. A párt elnöksége támogatja Botka László miniszterelnök-jelöltségét. MTI Fotó: Soós Lajos

MTI Fotó: Soós Lajos

Mint arról korábban beszámoltunk, a Szeviépet 2010-ben számolták fel, miután évekig sikeresen bújt ki a fizetési határidők alól. Rendre új és új alvállalkozókat vontak be, azok helyett, akiknek nem fizettek – aztán ők sem kapták meg a pénzüket. Végül 11 milliárdos adósságot hagytak maguk után, amivel 500 vállalkozónak tartoznak. Volt olyan, aki fél éves teljes árbevételét elbukta.

Trükkök

Amit a közbeszerzési adatok áttekintését követően visszatérő jelenségként lehet megállapítani, egyrészt az, hogy számos esetben alkalmaztak egyszerűsített – gyorsított, vagy hirdetmény nélküli meghívásos – eljárási szabályokat,hiszen úgy könnyebben lehet, „valakire kiírni” a közbeszerzést.

A másik visszatérő elem, az, hogy számos, a Szeviép által megnyert közbeszerzés esetében a becsült érték jóval meghaladta a nyertes – Szeviép – által megajánlott, és aztán a szerződésbe is belefoglalt árat.

Ez ugyancsak arra utalhat, hogy itt egyvalaki „kellett hogy nyerjen”, különösen, ha a fenti körülményhez társult a „legalacsonyabb ellenszolgáltatás” értékelési szempontja. Az utóbbi eljárásnak az a lényege, hogy itt az nyer, aki a legolcsóbban megcsinálja az adott projektet.

A teljes cikk itt olvasható.