Fidesz: Hova tűnt a százmilliós köztartozást felhalmozó MSZP-s?

A nagyobbik kormánypárt felszólította az a baloldali ellenzéki párt vezetését, adjon magyarázatot arra, hogy az elmúlt egy évben hova tűnhetett zuglói képviselője, továbbá a személyéhez köthető 100 millió forintos köztartozás.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, frakcióvezető-helyettese szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a főváros XIV. kerületében április 23-án Sápi Attila szocialista önkormányzati képviselő eltűnése miatt kell időközi választást tartani, a választópolgároknak pedig joguk lenne tudni, mi áll az ügy hátterében.

Németh Szilárd István, a Fidesz vezérszónoka a menekültügyi, határőrizeti eljárás szigorításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. február 21-én. MTI Fotó: Kovács Attila

“Azt se tudjuk pontosan, hogy az eltűnés mit jelent: eldugták valakik, el kellett valahova mennie, le kellett lépnie vagy pedig végleges megoldást kerestek, akik mondjuk eltették láb alól” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, szerinte a körülmények vizsgálatakor az is látható, hogy valamilyen bűncselekménynek lennie kell a háttérben, mivel egy százmilliós köztartozás köthető Sápi Attilához.

Németh Szilárd szólt arról is, hogy egyre több olyan nagy, közpénzt érintő ügy van, amelyben “nyakig benne vannak az MSZP-s politikusok”.

Példaként említette a 4-es metró dossziéját, amely szerinte olyan baloldali, balliberális politikusokkal van tele, akik “minden elől megpróbálnak menekülni”. Szerencsére ebben a 167 milliárd forintot érintő, minden idők legnagyobb korrupciós botrányában komoly rendőrségi nyomozás van – fogalmazott Németh Szilárd, aki szerint az ügynek vannak olyan szálai is, amelyekben a parlament nemzetbiztonsági bizottságának kell majd segítenie a nyomozást.

A Fidesz alelnöke hasonló esetként említette Botka László szegedi polgármester, szocialista miniszterelnök-jelölt és a Szeviép-ügyét, amelyben szerinte 11 milliárd forint tűnt el, miközben ötszáz munkavállaló nem kapta meg a fizetését. Németh Szilárd a sajtótájékoztató végén kérdésekre válaszolva kijelentette, a Fidesz minden adóemelést elutasít. “Mi maradunk az adócsökkentés és az egyenlő, tisztességes közös teherviselés politikája mellett” – tette hozzá.

Nem mindegyik MSZMP-tag bűnös

A Fidesz alelnöke további kérdésre reagálva elmondta, egy megkötéssel egyetért a Miniszterelnökséget vezető Lázár János azon pénteki kijelentésével, amely szerint aki a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) tagja volt, az 1989-ig arra esküdött, hogy megakadályozza a magyarok szabadságát, önrendelkezését.

Megjegyezte, hogy az MSZMP vezetését elválasztaná “az egyszerű, mezei MSZMP-tagoktól”, mivel nem gondolná, hogy mind a 800 ezer párttag bűnös lenne és Magyarország elvesztését akarta volna.