Szakértő: Juncker képzeletbeli világban él

Mohi Csaba korábbi nagykövet szerint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke képzeletbeli világban él, és sem a Római, sem a Lisszaboni Szerződés rendelkezéseit nem ismeri, a magatartása ugyanis nem áll összhangban a dokumentumokban foglaltakkal.

A nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában azt mondta, a hatályos uniós jog biztosítja a tagállamok szigorú egyenlőségét és tiszteletben tartja nemzeti identitásukat, ezért a nagyobb országok nem különböztethetik meg hátrányosan a kisebbeket.

Mohi Csaba szerint Magyarországnak írásban fel kellene szólítania Jean-Claude Junckert, hogy változtasson a magatartásán, és úgynevezett megállapítási keresetet kellene indítani a bizottsági elnök ellen az Európai Bíróság előtt, hogy a szervezet megállapítsa: megvannak Magyarország “jogegyenlőségi garanciái”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai közleményében azt írta: Magyarország nem tűri a kettős mércét. A tárcavezető arra reagált, hogy Jean-Claude Juncker megdöbbentőnek nevezte a Hollandiának címzett török kijelentéseket, hangsúlyozva, az Európai Unió sosem fog elfogadni a nácizmus és egy jelenlegi kormány közötti összehasonlítást.

Az Európai Bizottság elnöke arra utalt, hogy vasárnap indulatos vita bontakozott ki Törökország és Hollandia között, miután Hága nem engedte meg két török miniszternek, hogy részt vegyen a török alkotmánymódosításról szóló népszavazáshoz kötődő rotterdami kampányrendezvényen. Ezt követően Recep Tayyip Erdogan török államfő “náci maradványnak” nevezte és “állami terrorizmussal” vádolta a holland kormányt.

Szijjártó Péter azt írta: akkor is várták Jean-Claude Juncker felháborodását, amikor Magyarországgal kapcsolatban “Európa legsötétebb korszakát” emlegették, pusztán azért, mert nemzetközi előírásokat betartva megvédi a magyar határt, és ezzel Európát is az illegális bevándorlással szemben. A brüsszeli vezető felháborodása akkor elmaradt – tette hozzá.