Így emlékeznek világszerte a magyarok március 15-ről

Az egész világban megemlékezéseket és kulturális programokat szerveztek a helyi magyar közösségek.

Los Angelesben és az egész Egyesült Államokban már a hétvégén megkezdődtek az ünnepi megemlékezések az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

A magyar közösségek a nagyvárosok templomaiban, magyar házaiban, klubházakban és köztéri szobroknál gyűltek össze és szerveztek kulturális programokat. Szombat este cserkészek ünnepi műsorával emlékeztek a washingtoni magyar nagykövetségen, emellett gyermekek szavalták a Nemzeti dalt, valamint felolvasással idézték meg a székelyföldi 1848-49-es eseményeket.

New Yorkban a Kossuth Lajos szobránál tartották az ünnepséget, továbbá felavatták az 1956-os emlékművet is. A díszvendég Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának helyettes államtitkára volt, aki a magyar kormány nevében koszorút helyezett el az emlékműveknél, csakúgy mint Szemerkényi Réka nagykövet és Kumin Ferenc főkonzul.

A magyarság ünnepi programokat szervezett Dallasban, Chicagóban és Phoenixben is. Volt, ahol szentmisével is megemlékeztek a hősökre. Los Angelesben Kossuth Lajos szobránál gyűltek össze, köztük a város két magyar cserkészcsapatának tagjai is. Az eseményen Széles Tamás főkonzul is beszédet mondott, aki Kossuth nagyságát méltatta.

Olaszországban Türr István tábornokkal emlékeznek

Rómában Türr István szabadságharcos tábornok szobránál rendeznek megemlékezést, immár 17. éve, beszédet mond Paczolay Péter nagykövet is. Az ünnepség később a Római Magyar Akadémián folytatódik koncertekkel.

Nem csak Rómában, de egész Olaszországban megemlékeznek március 15-ről: hétvégén Milánóban tartottak ünnepséget, a következő napokban pedig Nápolyban lesz koszorúzás és ünnepség a helyi konzulátus vezetésével.

A Garibaldi seregében harcoló Türr István tábornok szobra Gianicolon. MTI Fotó: Sándor Katalin

A Garibaldi seregében is harcoló Türr István 1848-49-es szabadságharcos tábornok szobra Gianicolon.
MTI Fotó: Sándor Katalin

Párizsban a Kossuth tér a központ

Párizsban ma este lesz a hivatalos megemlékezés a Párizsi Magyar Intézetben, ahol Károlyi György mondja majd az ünnepi beszédet.

A városban is már a hétvégén megkezdődtek a megemlékezések, érdekesség hogy ezek központja a helyi Kossuth tér, amit az 1956-os forradalom után kereszteltek át a nemzeti hősünk után. Az ott található szobrot együtt koszorúzták meg helyi magyarok, franciák és az önkormányzat képviselői. Később Teleki Blanka sírjánál is megemlékeztek.

A nizzai magyar közösségnél járt Szili Katalin, az Országgyűlés korábbi elnöke, mostani miniszterelnöki megbízott. Beszédében a magyar nyelv megtartásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Szerencsés müncheni magyarok

A németországi magyar közösségek idén is számos rendezvénnyel ünneplik a forradalom és szabadságharc évfordulóját. A berlini nagykövetségen például most először nyílt napot tartanak.

A müncheni magyarok ráadásul szerencsésnek is mondhatják magukat, ugyanis pont a mai napon vendégszerepel a városban a budapesti Nemzeti Színház, az előadásra minden jegy el is kelt.