Nem akarja Törökország megszakítani kapcsolatait Hollandiával

Törökországnak nem áll szándékában teljesen megszakítani kapcsolatait Hollandiával, viszont reagálni fog, amikor megsértik állampolgárainak jogait - jelentette ki Binali Yildirim török miniszterelnök a Habertürk török hírtelevízióban.

“Nem titok, hogy válságba került a viszony Európával és Hollandiával. Ugyanakkor nem akarjuk a kapcsolatok teljes felszámolását sem Európával, sem Hollandiával. Nem akarunk válságot, de nem fogjuk tűrni a minket érő további sérelmeket, válaszolni fogunk azokra” – mondta Yildirim, aki egyben emlékeztetett arra is, hogy Ankara hétfőn úgy döntött, nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet Törökországba, amíg Hollandia nem tesz eleget a török követeléseknek, és nem kér bocsánatot.

Felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával

Emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba. ”Meglátjuk miképp alakul majd a helyzet. Várjuk a bocsánatkérést” – hangsúlyozta Yildirim.

A tökök kormányfő szerint nagy szégyen és hiba volt Hollandia részéről, hogy megtagadta a török külügyminiszter repülőgépének a leszállási engedélyt. “Ez volt a válság kezdőpontja. Ezt követte a török családügyi miniszterrel kapcsolatos incidens, és a helyzet kezdett kicsúszni az ellenőrzés alól” – tette hozzá.

Yildirim szerint még a feszültségek kialakulásának kezdetén beszélt Mark Rutte holland miniszterelnökkel, akinek elmondta, hogy “Hollandia hibákat követett el, amelyek ki kell javítani”. Hozzáfűzte: a holland fél bocsánatot kért Ankarától azért, hogy a török konzult Rotterdamban – tévedésből – feltartóztatták. A török kormányfő ugyanakkor jelezte, hogy ennek az incidensnek a jogi vonatkozását is megvizsgálják, a Bécsi Konvencióban szereplő diplomáciai jogok tükrében.

A törökök az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak

A rotterdami tömegoszlatás során megsebesült törökök pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak majd panasszal – tette hozzá. A Hollandia és Törökország közötti diplomáciai vitát az okozta, hogy Hága először a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert Hollandiába szállító repülőgép leszállási engedélyét vonta vissza szombaton, majd Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját tartóztatták fel a rotterdami török konzulátusnál.

A minisztert nem engedték a külképviselethez, hanem visszafordították a német határ felé. Mindkét török miniszter az elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen szeretett volna részt venni. Vasárnapra virradó éjszaka a rotterdami török konzulátusnál kisebb csetepaté volt. A tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval sikerült feloszlatni, legalább heten megsérültek, tizenkét embert pedig őrizetbe vettek.