Népszavazást kezdeményeztek az ellenzéki képviselők a Római-parti gátról

Helyi népszavazást kezdeményezett az óbudai önkormányzat képviselő-testületének hat - ellenzéki - tagja a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme kapcsán - közölték az ellenzéki képviselők és az önkormányzat.

Az önkormányzat közlemény szerint a helyi népszavazásra javasolt kérdés úgy szól: “egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros III. kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete oly módon alkossa meg a kerület településképi rendeletét és építési szabályozását, hogy a Csillaghegyi-öblözet védelme kapcsán a Duna főmedre mentén csak a Nánási út és a Királyok útja nyomvonala mentén legyen építhető elsőrendű árvízvédelmi védmű?”

A helyi választási bizottság a kérdés hitelesítéséről vagy annak megtagadásáról a benyújtásától számított 30 napon belül dönt – tették hozzá. Az LMP, az Együtt és a Párbeszéd tartalmukban szinte megegyező közleményekben tudatta, hogy Béres András (Párbeszéd), Burján Ferenc (LMP), Czeglédy Gergő (MSZP), Mihalik Zoltán (Együtt), Őri László (MSZP), Simonka Csaba (MSZP) és Szanyó Miklós (Jobbik) képviselők kezdeményezték a helyi népszavazást a Római-parti gát nyomvonaláról.

Emlékeztettek, hogy egy múlt hétfői lakossági fórumon egyértelműen kiderült, műszakilag két nyomvonal is megvalósítható, a leginkább érintett III. kerületi lakosok pedig – vélték a pártok – érdemben véleményt akarnak nyilvánítani ebben a kérdésben.

Közölték azt is, az óbudai képviselő testületben helyet foglaló valamennyi ellenzéki képviselő pártok felett álló ügynek tekinti a kérdést, ezért kezdeményezték helyi népszavazást, amely a kerületi önkormányzat településképpel és építési szabályokkal kapcsolatos hatáskörére épít.