Barcza György: 44 éves rekord dőlhet meg itthon

Akár 25 százalék alá is csökkenhet a devizában lévő államadósság aránya. Csak viszonyításképpen: 5 éve még 50 százalék volt ez a szám. Az apadás annak is köszönhető, hogy egyre népszerűbbek az állampapírok a lakosság körében. Így az állam sérülékenysége is csökken.

Magyarországon a lakosság finanszírozza az állampapír-piac 20 százalékát. Ez egyedülállónak mondható – mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁAK) vezérigazgatója az M1 Ma este című műsorában. Néhány kisebb ország van, ahol ennél arányaiban magasabb százalékot érnek el, de Európában ez nem jellemző.

Az idei adatok alapján pedig már sokkal inkább a 25 százalék felé közelít ez az érték. Két hónap alatt több mint hatszázmilliárd forint értékű állampapírt vásárolt a lakosság a lejáraton felül – hangsúlyozta Barcza György. Az ÁAK vezérigazgatója szerint ez azt is mutatja, hogy a lakosságot jellemzi a pénzügyi tudatosság. Elmondta, hogy már majdnem eléri az éves értékesítési tervet az első két hónap eladásai.

Ez azt jelenti, hogy annyi betét áll már a rendelkezésre, hogy az állam akár hónapokig képes finanszírozni magát mindenféle kibocsátás nélkül – tette hozzá.

Április elején új állampapír is bevezetésre kerül, amely a tervek szerint 2 százalék feletti, de 3 százalék alatti kamattal lesz elérhető.

Barcza György a műsorban kijelentette, hogy néhány évvel ezelőtt ötven százalék volt az államadósság deviza aránya, amely mára 25 százalékra csökkent. Akkor is tud idén csökkenni a deviza adósság aránya, ha valamennyi összegű deviza-kibocsátás megvalósul. A tervek szerint 25 százalék alá menne a mutató, ez pedig alulmúlná a 2002-es legalacsonyabb értéket. Ez egyfajta történelmi rekord lenne!