Bekeményít az EU - leállítják a Törökországnak nyújtott előcsatlakozási támogatásokat

"Törökország jelenleg nem közeledik Európához, hanem távolodik tőle" - jegyezte meg a dpa-interjúban a bővítési tárgyalásokért felelős biztos.

Elkezdte csökkenteni a Törökországnak a csatlakozási folyamat keretében nyújtott támogatásokat az Európai Unió – közölte a bővítési tárgyalásokért felelős uniós biztos a dpa német hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Johannes Hahn azt mondta: olyan programok állnak le, amelyek nem hozták meg a kívánt eredményt. A dpa által szombaton közzétett interjúban az osztrák Hahn elmondta, hogy a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési periódusban Törökország számára elkülönített 4,45 milliárd eurónyi előcsatlakozási támogatásból mindössze 167,3 milliót folyósítottak.

Az Európai Unióban több tagállami és uniós politikus is aggodalmának adott hangot a demokrácia és a jogállamiság törökországi állapotával kapcsolatban, főleg a tavaly nyári puccskísérletet követő megtorlások, tömeges őrizetbe vételek, elbocsátások, politikusok és újságírók bebörtönzése miatt. Osztrák vezetők korábban a csatlakozási tárgyalások leállítását követelték.

“Törökország jelenleg nem közeledik Európához, hanem távolodik tőle” – jegyezte meg a dpa-interjúban a bővítési tárgyalásokért felelős biztos.