Orbán: Nem emeltek kifogást az új magyar migrációs jogszabállyal kapcsolatban

Három nagy kérdésről döntöttek a kétnapos brüsszeli csúcson. Megválasztották az Európai Tanács új elnökét, magyar részről el kellett fogadtatni az új migrációs intézkedéseket és meg kellett vitatni az Európai Unió jövőjét a római szerződés közelgő 60. évfordulója alkalmából – mondta Orbán Viktor kormányfő brüsszeli sajtótájékoztatóját.

A miniszterelnök szerint Donald Tusk újraválasztása az Európai Unió működőképességéről, nem pedig egyik vagy másik tagállamról szólt. Európában pártpolitika van, és mivel a magyar kormányzó pártok az Európai Néppárthoz tartoznak, és csak egyetlen néppárti jelölt volt, Donald Tusk, ezért őt támogatta – mondta.

Hozzátette: szándékáról a lengyel miniszterelnököt levélben tájékoztatta döntés előtt. Szerinte a Tusk megválasztásának megakadályozását célzó csata lengyel részről nem volt megnyerhető. Akkor is bele kell nyugodni a döntésbe, ha van olyan tagállam, amely számára ez nem fogadható el.

A mostani döntés ugyanakkor nem befolyásolja a lengyel-magyar szövetséget, „szilárdan állunk Varsó mellett, számíthatnak Magyarország szolidaritására” – fogalmazott.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor minsizterelnök (b) sajtótájékoztatót tart az uniós tagállamok vezetőinek csúcstalálkozóját követően Magyarország Európai Unió melletti állandó képviseletén Brüsszelben 2017. március 10-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Nem volt kifogás a magyar jogszabállyal kapcsolatban

Beszélt arról is, hogy a tagállamok vezetői nem emeltek kifogást az új magyar migrációs jogszabállyal kapcsolatban. Ennek értelmében senki nem léphet be Magyarország területére, aki nem tisztázza magát, így Magyarország területéről nem érkezhet ilyen migráns Németországba, nem mozoghat szabadon Európában – hangsúlyozta.

Egyértelművé tette, hogy a migránsok idegenrendészeti őrizetbe vétele nem egyenlő a fogva tartással, ugyanis aki nem akarja megvárni az ügyének lezárását, az Szerbia irányába távozhat a központokból.

Elismerte, a magyar szabályozás „bátor és úttörő”, ám megegyezik azokkal a javaslatokkal, amelyeket korábban Németország, illetve Ausztria is sürgetett, és az uniós jogszabályokon belül marad.

A kérdésben vannak még előttünk küzdelmek, de “jó eséllyel bocsátkozunk ezekbe” – fűzte hozzá.

Nem lehet kétsebességes Európa 

Szerinte a Brexit és minden nehézség ellenére Európa továbbra a világ legjobb helye, és ennek a pozíciónak a megőrzése a cél. Kétsebességes Európa ugyanakkor nem jöhet létre, bizonyos ügyekben ugyanakkor országok haladhatnak előrébb. Ilyen az európai ügyészség felállítása vagy a szabadalmi ügyek, hozott példákat. Ellen kell azonban állni a migrációs nyomásnak, ami ellentétben áll bizonyos tagállamok szándékával – hangoztatta.

Válaszolni fogunk 

A kormányfő beszélt az osztrák-magyar kapcsolatokról is, hangsúlyozva, hogy a konfliktusok megoldására kell koncentrálni. Az osztrák-magyar gazdasági kapcsolatok ugyanis eddig jól működtek, mindkét fél megtalálta a maga érdekét és elégedett lehetett. Orbán Viktor a csúcson Christian Kern osztrák kancellárnak egyértelművé tette, hogy ha Ausztria a magyarokat hátrányos helyzetbe hozó döntéseket hoz, akkor ugyanolyan szintű válaszra számíthat.

Magyarország ezért létrehoz egy monitorozó, nyomkövető bizottságot annak figyelésére, hogy romlik-e a magyarok helyzete Ausztriában az ott tervezett jogszabályváltozások hatására.

Hozzátette, Magyarország uniós fórumokon is fel fog lépni annak érdekében, hogy az osztrák helyzet térjen vissza az uniós jog keretei közé.

Soros mást akar, mint a magyarok

Kérdésre válaszolva elmondta: Soros György a jelenleg hatályos törvényekkel szemben működő civil szervezeteket támogat. Azért dolgozik, hogy bejuttassa a migránsokat az Európai Unió területére, amit Magyarország és a magyarok nem szeretnének. Ez a konfliktus fő forrása – jelentette ki a miniszterelnök.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) sajtótájékoztatót tart az Európai Tanács kétnapos csúcstalálkozója után Brüsszelben 2016. október 21-én. Mellette Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

Az utóbbi idők egyik legnagyobb  sikere 

A kormányfő kitért arra is, hogy az osztrák kancellárral való egyeztetésén Christian Kern szóba hozta a paksi beruházást. Orbán Viktor a projektet az utóbbi két-három évtized legnagyobb gazdaságdiplomáciai sikerének nevezte.

Az osztrákok szerint azonban Paks 2 nem jó döntés – folytatta. Az egyeztetési kötelezettségeknek ugyanakkor Magyarország eleget tett, „fair és nyílt” eljárást folytatott végig. Ausztria kezdeményezhet jogi lépéseket, de a beruházás tényleges megindulását nem befolyásolhatja – tette egyértelművé.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy beruházás jóváhagyásáról szóló brüsszeli dokumentum szerint Magyarország „tekintélyes üzleti előnyhöz jut” a projektnek köszönhetően.