Elrajtolt az olasz választási kampány

Háromnapos politikai nagygyűléssel indította el személyes választási kampányát pártja főtitkári tisztsége és a jövőbeli miniszterelnöki szék megszerzésére Matteo Renzi volt olasz kormányfő pénteken Torinóban.

Az észak-olaszországi nagyváros egykori Fiat-gyára, a Lingotto látja vendégül a rendezvényt, amely Matteo Renzi politikai visszatérését jelenti. A volt olasz miniszterelnök a kampánnyal a balközép Demokrata Párt (PD) április 30-i főtitkárválasztására készül.

A Lingotto jelképes helyszínnek számít: 2007-ben – a korábbi olasz baloldali formációk utódpártjaként – itt alakult meg a PD. Matteo Renzi most szintén a párt “újraindítását” hirdette meg a vasárnapig tartó találkozóval, amelyen tizenkét különböző témájú workshop zajlik az olasz és az európai politikáról, oktatásról, egészségügyről, jogról és kultúráról. Egész Olaszországból 3 ezer résztvevő jelentkezett, többségük PD-politikus, aki már a következő olasz parlamenti választás listavezetői helyére pályázik, a miniszterelnök-jelöltként is indulni akaró Matteo Renzivel.

Róma, 2016. december 5. Matteo Renzi olasz miniszterelnök sajtóértekezletet tart Rómában 2016. december 4-én, miután a törvényhozási rendszer átalakításáról szóló alkotmányos népszavazáson vereséget szenvedett. Renzi bejelentette lemondási szándékát. (MTI/EPA/Gregor Fischer)

(MTI/EPA/Gregor Fischer)

 

Matteo Renzi a torinói találkozó után országjáró kampánykörútra indul.
A legfrissebb felmérések szerint Matteo Renzi 65 százalékos eséllyel indul a PD főtitkárválasztásán. Vetélytársa, Michele Orlando jelenleg 20, Andrea Orlando pedig 15 százalékos támogatottsággal bír. A becslések szerint a PD április végi főtitkárválasztásán 2,2 millió olasz vesz majd részt.

Új esély 

A PD-főtitkárnak 2013 decemberében megválasztott Matteo Renzi 2014 februárjában vette át a kormány vezetését. A tavaly decemberi alkotmányos népszavazás kudarcát követően lemondott, majd február 19-én a PD főtitkári tisztségétől is visszalépett, de azonnal ismét jelölte magát a párt vezetésének folytatására. Matteo Renzi ismételt jelölése miatt a PD baloldali, Renzi-ellenes szárnya kilépett és önálló parlamenti frakciót alakított.

Matteo Renzi a La Stampa című olasz napilapnak pénteken adott interjúban hangsúlyozta, hogy még az apjával szembeni korrupciós gyanú sem tartóztatja fel a PD főtitkári tisztségének visszaszerzésében. Kijelentette, hogy “hatalmi összeesküvés” áldozata, de bizonyítani fogja apja ártatlanságát. Az olasz közigazgatási közbeszerzési hivatal (Consip) korrupciós botrányában nyomozó olasz ügyészség azzal gyanúsítja Tiziano Renzit, hogy politikus fia nevével visszaélve csúszópénzt fogadott el egy közbeszerzéseken induló olasz vállalkozótól. Tiziano Renzi pénteken ideiglenesen visszalépett a Firenze közeli Rignano PD-pártirodájának titkársági tisztségéből.