Gyakorlatibbá vált a szakápolók mesterképzése

A szakápolók átalakított egyetemi mesterképzése már sokkal inkább klinikai gyakorlati jellegű - mondta Betlehem József miniszteri biztos az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

A népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos szerint a Magyarországon 2000-ben indult egyetemi szintű ápolóképzés célja korábban a majdani oktatók kinevelése volt. Ezt alakították át most úgy, hogy – a nemzetközi elvárásoknak megfelelően – illeszkedjen a gyakorlatorientált egyetemi képzési típusokhoz.

A három érintett vidéki egyetemen szeptemberben, a Semmelweis Egyetemen pedig jövő februárban induló képzés lehetővé teszi, hogy – egy liszenszrendszer kialakításával – további hatáskörök kerülhessenek elsősorban a magasan kvalifikált szakemberekhez.

A képzést legkorábban 2019 februárjában elvégző szakápolók fontos szerepet kapnak majd az alapellátásban, a krónikus betegek ellátásában, valamint a sürgősségi és a műtéti intenzív osztályokon. Munkájukkal segítik majd az orvosokat abban, hogy sokkal inkább szakorvosi feladataikra tudjanak koncentrálni, illetve legyen idejük a betegekkel való kommunikációra – emelte ki Betlehem József.