Idén 74 milliárd forintot költ a kormány gyermekétkeztetésre

Idén 74 milliárd forintot költ a kormány ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetésre, ez több mint 2,5-szerese a támogatásra 2010-ben fordított összegnek - mondta el Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán az MTI-nek.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy ingyenes étkezésre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, hátrányos helyzetű gyermekek jogosultak, ötven százalékos kedvezményre pedig azok a családok, amelyek három vagy több gyermeket nevelnek, illetve ahol fogyatékossággal élő vagy súlyosan beteg gyermek van.

Összesen 620 ezer gyermek részesül ingyenes vagy kedvezményes étkeztetésben a bölcsődétől a középiskola végéig, ez a Magyarországon élő gyermekek több mint harminc százaléka – mondta.

Soltész Miklós hangsúlyozta: a balliberális politikusok, mint például Korózs Lajos vagy Bangóné Borbély Ildikó állításai a gyermekéhezésről “álságosak és szembemennek a tényekkel”.

Budapest, 2014. június 12. Ebédelnek az Andor Ilona Ének-Zenei Általános és Alapfokú Művészeti Baptista Iskola egyik első osztályának tanulói 2014. június 12-én, az iskolájukban a közétkeztetésről tartott sajtótájékoztató napján. MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

A rászoruló gyermekek a bölcsődében négyszer, az óvodában és az általános iskola első négy osztályában háromszor kapnak ingyenes vagy kedvezményes étkezést. Ráadásul nemcsak a tanévben, hanem a tanítási szünetekben is. Ahhoz, hogy megkapják, csak el kell, hogy menjenek az oktatási intézménybe – tette hozzá.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a gyermekétkeztetés támogatásán belül a katolikus iskolák 2 milliárd 345 millió forint támogatást kapnak, és ebből 68 ezer fiatalt étkeztetnek.

Mint mondta, országjárást indítottak, amelynek első állmása a szerdán meglátogatott egri Ward Mária Katolikus Gimnázium volt. Az egyházi oktatási intézmények felkeresésének célja a tapasztalatszerzés arról, hogyan oldják meg a kapott támogatásból a rászoruló gyermekek étkeztetését.

Hozzátette: az országjárás elsősorban a nehezebb helyzetű térségekre koncentrál majd, így Borsod, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében fogja felkeresni a különböző felekezetek által fenntartott oktatási intézményeket.