Nyomoznak a nácizó, fasisztázó szocialista politikus ügyében

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerint nem történt közösség elleni uszítás, és nem tagadja a kommunista rendszer bűneit, szimplán véleményt nyilvánított.

A kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt Havas Szófia ellen indított nyomozás március 28-án ér véget – mondta el a Magyar Idők kérdésére Szávay István. A jobbikos országgyűlési képviselő hozzátette: reméli, hogy eredményesen zárul.

Mint a lap beszámolt róla: a nyomozás még decemberben kezdődött Havas Szófia ellen. A szocialista politikus ugyanis tavaly október 23-án az orosz állami televízióban az ’56-os szabadságharc résztvevőiről azt mondta: ezek a nácik fegyverrel járták a házakat, keresték a kommunistákat, zsidókat. Ezek nem radikálisok, hanem a legvalódibb fasiszták.

A Jobbik ezután tett feljelentést, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda azonban elutasította azt, mondván: Havas Szófia a nyilatkozataival nem valósította meg a büntető törvénykönyvben szereplő bűntettet. A hatóság szerint tehát nem történt közösség elleni uszítás, és nem tagadja a kommunista rendszer bűneit, szimplán véleményt nyilvánított.

Szávay István akkor azt mondta, elfogadhatatlannak tartja, hogy az ’56-os hősöket és mártírokat szabadon gyalázhassa bárki is. Az ügyészség sem értett egyet a rendőrség véleményével és hatályon kívül helyezte a feljelentést elutasító határozatot, majd elrendelték a nyomozást