Malajziaiak Észak-Koreában ragadtak, míg az észak-koreai diplomaták meg Kuala Lumpurban

Az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam Kuala Lumpur-i meggyilkolása miatti észak-koreai-malajziai diplomáciai háború egy újabb csörtéje zajlott le kedden: Phenjan bejelentette, hogy nem engedi ki az országból az ott tartózkodó malajziai állampolgárokat, a malajziai kormány pedig válaszul közölte, hogy Észak-Korea Kuala Lumpur-i nagykövetségét nem hagyhatják el az ott dolgozó diplomaták és alkalmazottak.

Az észak-koreai külügyminisztérium kedden bejelentette, hogy a malajziai állampolgárok csak abban az esetben hagyhatják el Észak-Koreát, ha Malajzia maradéktalanul garantálja az ott tartózkodó észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát azáltal, hogy “igazságosan rendezi a Malajziában történt esetet” (Kim Dzsong Nam halálának ügyét).

Több embert is köröznek

Malajzia több észak-koreai állampolgárt is köröz a gyilkossággal kapcsolatban, köztük egy Kuala Lumpurban akkreditált diplomatát, aki feltehetőleg hazaszökött, és a malajziai rendőrség szerint a Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövetségen rejtőzködik két olyan észak-koreai, akit ki akarnak hallgatni a gyilkossággal kapcsolatban. A diplomáciai képviseletet a hatóságok kordonnal körülzárták.

A malajziai külügyminisztérium közlése szerint 11 állampolgára tartózkodik Észak-Koreában: három a nagykövetségen, kettő ENSZ-alkalmazottként van ott, hat pedig családtag.

“A leghatározottabban elítéljük Észak-Korea döntését”

Najib Razak malajziai kormányfő kedden az ország Észak-Koreában maradt állampolgárainak azonnali hazaengedését követelte. ”A leghatározottabban elítéljük Észak-Korea döntését, miszerint megakadályozza a malajziai állampolgároknak, hogy elhagyják” az ország területét – jelentette ki a délkelet-ázsiai ország kormányfője, aki szerint Phenjan “túszul ejtette” Malajzia állampolgárait. “A nemzetközi jog és a diplomáciai normák teljes semmibe vételével gyakorlatilag túszul ejtették polgárainkat” – fogalmazott.

A malajziai kormányfő összehívta a nemzetbiztonsági tanács rendkívüli ülését, majd utasította a rendőrséget, hogy akadályozza meg valamennyi észak-koreai állampolgár távozását az országból, amíg meg nem győződik arról, hogy az Észak-Koreában tartózkodó malajziaiak biztonságban vannak.

Malajzia szombaton kiutasította az észak-koreai nagykövetet, mire Phenjan is kiutasította hétfőn az ottani malajziait. A Kuala Lumpur-i észak-koreai nagykövet kiutasításának közvetlen oka az volt, hogy bírálta Malajziát Kim Dzsong Nam meggyilkolása ügyének kezelési módja miatt, és ezzel megsértette a diplomáciai etikettet.

Malajzia eddig azon kevés országok egyike volt, amely viszonylag baráti kapcsolatot ápolt Észak-Koreával.

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát.