Elenyészik a menedékjog, ha megszűnik a konfliktus

Kedden szavaz a magyar parlament a jogi határzár megerősítéséről. A kormány javaslatának lényege, hogy a migránsokat egészen addig a tranzitzónákban lehessen tartani, ameddig menekültkérelmüket jogerősen el nem bírálják.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az M1 Ma délelőtt című műsorában azt mondta: a javaslat lényege, hogy az eddigi lehetőség, amely megengedte bizonyos szituációkban, hogy az illető menedékkérelmező Magyarország területére belépjen az érdemi eljárás lefolytatása végett, megszűnik.

A kivételes bánásmódot érdemlő csoportoknak a menekültügyi eljárás a határon lesz lefolytatva. Ide nem tartozik a 14 éven aluli kiskorúak esete, ők továbbra is beléptetik Magyarországra és az országon belül folytatják le velük szemben az eljárást – tette hozzá.

Nem mi vagyunk az elsők 

Mint mondta, májusra készülhet el a második fizikai határzárvonal elkészítése, mely azt hivatott megakadályozni, hogy azok, akik áttörték a határzárat, azoknak ez a lehetőség se legyen garantált.

Az Alapjogokért Központ határozott véleménye, hogy fogalmilag ki kellene zárni a szabályozásból azt, hogy egy több ezer kilométer távolságból érkező személy menedékjogot kapjon, hiszen az első menedék országa elvének alkalmazása azt jelenti, hogy a származási országhoz legközelebb eső országban jár menedékjog, ahol az élete az illetőnek nincs már veszélyben. Ez Szíria esetében nem Magyarország – jelentette ki Szánthó Miklós.

Elenyészhet a menedékjog

A stratégiai igazgató azt is mondta, míg a származási országban konfliktus, háború, menekülésre okot adó körülmény van, addig a menedékjog jár, amint a konfliktus elül, azzal a menedékjog is elenyészik.