Okosvárosok nélkül hiába várunk az önvezető autókra

Lassan valóság lesz az önvezető autó, de addig még sokat kell tenni, és nem csak a mérnököknek, hanem a jogászoknak és a várostervezőknek is – mondja Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese, a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke a Kossuth Rádió G7 című műsorában.

– Az okosvárosok és az önvezető autók fejlődése csak párhuzamosan történhet, hiszen ahhoz, hogy utóbbi emberi felügyelet nélkül tudjon közlekedni, ahhoz előbbinek ki kell épülnie. Az önvezető autókhoz szükséges műszaki, digitális szint már ma is megfelelő, de a szükséges városi környezet még távolról sem az. Amíg ez nem történik meg, addig tömegesen nem tudnak elterjedni ezek az autók – mondta Urbán László.

Fotó: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ezért a jogi szabályozásnak is lépést kell ezzel tartani – folytatta a Magyar Innovációs Szövetség alelnöke. Ausztriában már elkezdték megfogalmazni azt a törvényi keretrendszert, amely egyszer lehetővé teszi majd, hogy a vezető felelőssége megosztódjon egy csak utasokkal közlekedő önjáró autóéval.

Jelenleg az önvezető autók 10-15-szörös áron futnak, mint egy hagyományos gépkocsi. Valamelyest akkor lesznek olcsóbban, ha nagyobb tömegben kezdik majd el gyártani őket.

Urbán László szerint akkor egy-két évtizedes távlatban válhat valósággá az elterjedésük az utakon, de hétköznapivá inkább csak a gyermekeink és az unokáink életében.