Walesi díszpolgár lett Arany János

Az idén 200 éve született költőt posztumusz díszpolgárrá avatták Montgomeryben; A walesi bárdok szerzőjét a BBC is méltatta - írja a foter.ro.

A BBC is megemlékezett Arany János születésének 200. évfordulójáról, felhívva a figyelmet, hogy A walesi bárdokban megörökített történetet az ötszáz poéta lemészárlásáról Arany révén többen ismerik Magyarországon, mint Walesben. A cikk szerzője feleleveníti, hogy a rendszerellenes költemény az 1848-49-es forradalom leverése után hatalomra került zsarnok rendszer ellen szólt: a költő nem volt hajlandó versben dicsőíteni Ferenc József császárt, ahogyan A walesi bárdok főhősei sem zengtek dicső éneket a Walest 1277-ben leigázó I. Edward angol királynak.

Arany János, magyar költő szobra szülővárosában, Nagyszalontán (Salonta), a városközponti Szoborparkban - képünk illusztráció (Fotó: Jászai Csaba)

Arany János, magyar költő szobra szülővárosában, Nagyszalontán (Salonta), a városközponti Szoborparkban – képünk illusztráció (Fotó: Jászai Csaba)

A Montgomery várában történt eset kapcsán Eric Fairbrother, Montgomery polgármestere elmondta: míg a magyarok az általános iskolákban tanulnak a történetről, addig a helyiek alig tudnak róla. Úgy vélekedett, Arany János verse nagyszerű kapocs a két nemzet között. Ezt figyelembe véve úgy döntöttek, hogy a magyar költőt posztumusz Montgomery Szabad Polgára címében részesítik.

A cikk megemlíti, hogy Karl Jenkins walesi zeneszerző egy szimfóniát írt A walesi bárdok alapján, ami szintén dobott a helyiek körében ismeretlen történet ismertségén.