Horrorfilmbe illő események az egykori ír anyaotthonban

Akár 800 csecsemő holttestét is rejtheti a föld egy írországi telken, amelyen korábban egy anya-gyermek otthon volt.

Embertelen események láttak napvilágot Írországban. A hatvanas évekig valósággal hullottak az anyák és gyermekeik az anyaotthonokban.

Az 1925-től 1961-ig működő, egyedülálló anyáknak fenntartott intézményről évek óta terjengett a pletyka, hogy holttesteket temettek el a kertjében. A kelet-ír városkában tavaly kezdték el a nyomozást, miután országos vizsgálóbizottság alakult az 1920-as és 60-as évek között az anyaotthonokban rejtélyes módon eltűnt gyermekek ügyében.

Katherine Zappone ír gyermekügyi miniszter is „nagyon szomorú és felzaklató híreknek” nevezte a történteket. Ő hozzátette, még az ásatásokat végző személyeket is megrázta a rengeteg feltárt maradvány. Sok gyermekholttestre bukkantak, a 35 hetestől a 2-3 évesig. A rádiókarbonos vizsgálatok kimutatták, hogy a holttestek az ötvenes évekből származhatnak.

A tuami volt az egyik a tucatnyi ír intézményből, ahol az évtizedek alatt összesen mintegy 35 ezer, a gyerekét egyedül nevelő – vagy ahogyan akkor nevezték, „bukott” – nőt helyeztek el. A feljegyzések szerint a legtöbb gyermek betegség vagy alultápláltság miatt halt meg.

A bizottság kiadott egy közleményt, miszerint sokkolták őket a kihantolt maradványok, de folytatják a vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogy kerültek oda. Felszólították az állami hatóságokat is, hogy méltó körülmények között temessék újra őket.