Hiába az adókedvezmény, sokan nem élnek vele

Ma már nagyon kevesen vitatják,hogy a nyugdíjas évek anyagi biztonságáról saját magunknak is érdemes gondoskodnunk. Erre számos lehetőség van: egyre többen választják például a nyugdíjbiztosítást, de sokan, vagyis nagyjából az ügyfelek harmada nem él a hozzá kötött 20 százalékos adókedvezménnyel – mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs főosztályvezetője az M1 Ma reggel című műsorában.

A tavalyi adatokon alapuló felmérés eredménye szerint az egy évvel korábbi 137 ezer nyugdíjbiztosítottból mindössze 91 ezren éltek az adóbevallás alkalmával igényelhető 20 százaléknyi összeg visszatérítésének opciójával. A különös jelenség hátterében megbúvó okokat mérlegelve a MABISZ szóvivője feltételezésekre hagyatkozott csupán, melyek szerint az adókedvezményt igénybe nem vevő, közel 50 ezer ügyfél egyszerűen nem tudott erről a lehetőségről, illetve megfeledkeztek berakni, avagy berakatni azt az adóbevallásukba.

Sőt: holott azt mára már sokaknak maga a NAV készíti el, még az illetékes hatóság felé is jelezni kell, hogy rendelkezni kívánunk nyugdíjbiztosítással, illetve egyéb olyan jellegű megtakarítással, amely adókedvezményre jogosít. Miután eme összeg akár 100-130 ezer forintra is rúghat, érdemes jobban odafigyelni.

A szakértő szerint a tavalyi számokhoz képest jelenleg 170-180 ezer nyugdíjbiztosítással rendelkező ügyfélről beszélhetünk, ami továbbra sem mondható jelentős mennyiségnek. Habár az egyre növekvő átlagéletkor, illetve Európa elöregedése azt eredményezi, hogy a rohamosan csökkenő lélekszámban jelenlévő fiatal generáció által felhalmozott javakból fizetendő nyugdíjak színvonala egyre nehezebben tartható. Már csak ezért is fontos, hogy a társadalombiztosításokat igénybe vevő állampolgárok tartsák szem előtt az öngondoskodás intézményét.

Az eljárás technikai részleteit illetően a szóvivő elmondta, hogy természetesen a nyugdíjalapba befizetni kívánt összeget, valamint annak gyakoriságát mindig az ügyfél határozhatja meg. A nyugdíjbiztosítás egyedinek mondható előnyit tekintve tudható, hogy kisebb összegekkel is elkezdhető és érdemes is belefogni, ráadásul személyre szabott tanácsadás is jár hozzá.

Az ügyfelek a jelenlegi jogszabályok alapján az általuk befizetett pénzzel a nyugdíjas kor elérése után opcionálisan egy összegben, de akár járadékszolgáltatás keretében is rendelkezhetnek.