Tengeri "háborúban" fejlődtek ki a fejlábúak

A tengerek mélyén több mint 100 millió éve lezajlott evolúciós háború alkotta meg egy új kutatás szerint a polipokat és a tintahalakat.

A fejlábúak – polipok, tintahalak, kalmárok – csoportjának képviselői néhány igen izgalmas tulajdonságot hordoznak, többek között az azonnali színváltást, a tintakibocsátást vagy a polarizált látást. A polipokról pedig ismeretes, hogy nagyon intelligensek, képesek komplex problémák megoldására.

A héjas, ősi puhatestűekből kifejlődött fejlábúak eredetét azonban máig rejtély övezte.

A Bristoli Egyetem kutatóinak friss vizsgálata viszont azt sugallja, hogy a polip és rokonai furcsa testformájukra és szokatlan képességeikre az úgynevezett mezozoikumi tengeri forradalom idején tettek szert.

Al Tanner, a vizsgálat vezetője szavai szerint ekkortájt a szárazföldön a dinoszauruszok uralkodtak, de a tengerek mélyén gyorsan változtak a feltételek.

A fejlábúakról ismeretes, hogy érintette őket e nagyobb átmenet, ekkor veszítették el őseiktől örökölt külső héjukat, és lettek dinamikus, egyedülállóan adaptálódott tengeri élőlényekké. Hozzátette, a halak, a tintahalak és ragadozóik evolúciós fegyverkezési versenyben álltak egymással, ami egyre gyorsabb és agilisabb fajok kifejlődéséhez vezetett.

Nagyúszójú kalmár Fidzsinél. (Fotó: AFP)

Nagyúszójú kalmár Fidzsinél. (Fotó: AFP)

A szakemberek a fellelhető kövületeket vizsgáltak, amihez az úgynevezett molekulárisóra-technikát használták, hogy felderítsék, mikor váltak el egymástól az egyes csoportok.

Ennek kulcseleme az a tény, hogy a mutációk viszonylag egyenletesen jelennek meg a genetikai anyagban, ezáltal, ha ki tudják számítani, hány mutáció következett be néhány millió év alatt, és az miben tér el az egyes csoportok között, akkor meg tudják becsülni az evolúciós időt.

Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közzétett tanulmányban leírják, hogy a fejlábúak az ismert modern polipokká, kalmárokká és tintahalakká 160-100 millió évvel ezelőtt, a már említett tengeri forradalom idején diverzifikálódtak.