Megkezdődött az új utasmóló építése a budapesti repülőtéren

A forgalmi előtér betonjának feltörésével megkezdődött a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér 2B terminálja új utasmólójának építése.

Jost Lammers, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport vezérigazgatója sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a budapesti Európa egyik leggyorsabban fejlődő repülőtere, és szeretnék, ha ez a bővülés folytatódna, ezért fejleszteni kell az infrastruktúrát. Ennek része a korábban bejelentett BUD 2020 fejlesztési program, amelynek keretében több mint 50 milliárd forintot fordítanak a repülőtér fejlesztésére.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, Vida Tamás, KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója és Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója (szemben b-j) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett, ahol jelképesen elindult az új, 10 000 négyzetméter alapterületű B-oldali utasmóló építése 2017. március 1-jén. MTI Fotó: Kovács Tamás

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, Szalados László, a KÉSZ Építő Zrt. vezérigazgatója, Vida Tamás, KÉSZ Holding Zrt. vezérigazgatója és Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálja mellett, ahol jelképesen elindult az új, 10 000 négyzetméter alapterületű B-oldali utasmóló építése 2017. március 1-jén.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A program kulcsfontosságú beruházása a 2B terminálon az utasmóló megépítése, amely 18 hónap múlva készül el, és jelentősen növeli majd a repülőtéri kapacitásokat. Stephan Schattney, a Budapest Airport Műszaki Központ igazgatója az épületről elmondta, hogy 2B terminálból mintegy 220 méter hosszan nyúlik majd ki, 30 méter széles és 11 ezer négyzetméter területű lesz.

A mólóról 27 új beszállítókapu érhető el, ezek közül tíz utasbeszállító hidat is kap, három állóhely széles törzsű gépeket is ki tud majd szolgálni. A Budapest Airport a B utasmóló terveinek elkészítésével a 6 évvel ezelőtt átadott SkyCourt csarnokot is tervező Tima Zoltán Prima Primissima díjas építészt és a KÖZTI tervező csapatát bízta meg.

A budapesti repülőtér 2016-ban rekord mértékű, 11,4 millió utast kezelt, 11,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A BUD 2020 keretében már számos beruházás elindult, épül a repülőtéri szálloda, bővül az új utasfelvételi pultok száma, és hamarosan elkezdődik az 1-es futópálya betonjának cseréje is.