Kiemelt jelentőségű az ukrán vízummentesség

A vízummentesség megadása az ukrán állampolgárok számára kiemelt jelentőséggel bír, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy Ukrajna szorosabb kapcsolatba kerüljön az Európai Unióval, az európai értékközösséggel - írta Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Bocskor Andrea szerint előrelépés az Európai Parlament és a miniszterek tanácsa tárgyalóinak az ukrán állampolgárok vízummentes uniós beutazásáról szóló megegyezése.

Bocskor Andrea, a Fidesz-KDNP megválasztott kárpátaljai EP-képviselője a párszövetség eredményváróján Budapesten, a Millenárison az európai parlamenti választás napján, 2014. május 25-én.MTI Fotó: Beliczay László

Bocskor Andrea MTI Fotó: Beliczay László

 

A kárpátaljai képviselő reményét fejezte ki, hogy a vízummentes utazás elnyerését követően Ukrajna folytatja azokat a reformokat, amelyek az uniós értékeknek és szabályoknak megfelelő demokratikus jogállamiság kritériumaihoz közelítik az országot, melynek során előtérbe kerülhet a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárok jogainak kiszélesítése.

Az Európai Parlament és a miniszterek tanácsa tárgyalói kedden egyeztek meg az ukrán állampolgárok számára szabad uniós beutazást biztosító vízummentességről.

A megállapodás értelmében az Európai Unió szabad beutazást biztosít azon ukrajnai állampolgárok számára, akik biometrikus útlevéllel rendelkeznek és turisztikai, családi vagy üzleti céllal utaznak az Európai Unió területére, illetve minden 180 napban nem több mint 90 napot tartózkodnak az unió valamely országában.

Az egyezményt még az Európai Parlament állampolgári és igazságügyi szakbizottságának és a parlament egészének is jóvá kell hagynia, mielőtt hivatalosan érvényesíti az uniós tagállamok minisztereiből álló tanács.