Több mint száz síremléket gyaláztak meg egy amerikai zsidótemetőben

Több mint száz síremléket gyaláztak meg a pennsylvaniai Philadelphia zsidótemetőjében helyi idő szerint vasárnap.

A philadelphiai rendőrség közlése szerint egy betelefonáló értesítette a hatóságot arról, hogy három hozzátartozójának a síremlékét feldúlták, a sírköveket ledöntötték, és más síremléket is meggyaláztak a város északkeleti részén található temetőben. A rendőrség szóvivőjének közleményéből kiderül, hogy mintegy száz feldúlt sírt számoltak össze.

Philadelphia polgármestere, Jim Kenney közleményben tudatta, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megtalálják azokat, akik “megszentségtelenítették a nyughelyet”. A polgármester leszögezte: “a gyűlölet nem engedhető meg Philadelphiában”.

Tom Wolf, Pennsylvania kormányzója a vandalizmust “nyugtalanító, gyáva cselekedetnek” nevezte, és Twitter-bejegyzésben szögezte le, hogy meg kell találni az elkövetőket, és felelősségre kell vonni őket.

Az Anne Frank Központ amerikai szervezete – szintén Twitter-üzenetben – Donald Trump elnököt felszólította, hogy beszédben fejtse ki, miként kívánja legyőzni a gyűlöletet, az antiszemitizmust és az iszlámfóbiát.

Philadelphia közelében, Bridesburg városában két héttel ezelőtt történt hasonló eset, a Missouri államban lévő St. Louis zsidótemetőjének mintegy 150 sírját pedig egy héttel ezelőtt dúlták fel.