Közel 700 millió forint öntözővíz-minőségi kutatásra

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja az Országos Közegészségügyi Központtal, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóközpontjával és a Smaragd GSH Kft.-vel közösen 693,13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az öntözővíz minőségének kutatására, a növénytermesztés optimalizálására – közölte az MTA az MTI-vel hétfőn.

Az öntözővizek egy részének magas a toxikus nyomelem tartalma, ezért egyebek mellett azt kutatják, hogy bizonyos adalékanyagokkal milyen módon optimalizálják azt a hiányelemek beépítésével – ismertette Záray Gyula projektvezető.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával az NKFI Alapból megvalósuló projekt eredményeként új munkahelyek jönnek létre, továbbá kialakítanak egy innovatív döntéstámogató térinformatikai rendszert. A projekt eredményeinek közvetett felhasználói a fogyasztók lesznek, akik az optimalizált növénytermesztés következtében megfelelő nyomelem tartalmú élelmiszerekhez juthatnak.

A Magas nyomelemtartalmú öntözővíz hatása a talaj-növény rendszerre, továbbá a közvetlen emberi táplálkozásra szánt élelmiszer alapanyagok minőségére című projekt megvalósítását a konzorcium 2017. február 1-jén kezdte meg, a befejezés várható időpontja 2020. január 31.