Kovács Zoltán: a kormány migrációs politikája ellen szól az uniós meghallgatás

A szóvivő az M1 aktuális csatornának azt mondta az uniós parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) hétfői ülése kapcsán, hogy "magukat civilnek valló", alapvetően a bevándorlást segítő szervezetek, illetve politikusok érvelnek a magyar kormány ellen.

Hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt másfél évben következetesen képviselte álláspontját az illegális migrációval kapcsolatban. A második védelmi vonal felállítására azért van szükség, mert nullára akarják csökkenteni a migránsok számát, “tehát lehetetlenné akarjuk tenni, hogy illegálisan Európába lehessen jönni” – fűzte hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy a jogszabályi szigorításokra azért van szükség, mert a bevándorlók már kiismerték a magyar, illetve az uniós migrációs rendszert és kijátsszák azt, ezért a kiskapukat be kell zárni.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott, a miniszterelnök által javasolt intézkedések több elemét más európai országok is bevezették, vagy azt tervezik, így Magyarország példát mutatott ebből a szempontból. Hozzátette, hogy úgy látszik, a LIBE-bizottságban még mindig vannak olyanok, akik bevándorláspárti politikát támogatják.

Kijelentette, a kormány politikai konfliktusra számít a második védelmi vonal és az új jogszabályok miatt, mert az ellentétes politikai érdekeket képviselő civil szervezetek Európa megvédésével szemben fognak érvelni.

A LIBE hétfői ülésén a magyar jogállamiság helyzete az egyik téma, a magyar kormány nevében Trócsányi László igazságügyi miniszter vett részt a vitán, amelyen felszólalt több civil szervezet képviselője.