Bakondi: nagyon bevált az okoskerítés a határon

Annyira bevált a tíz kilométer hosszú kísérleti "okoskerítés", hogy azon a szakaszon gyakorlatilag megszűnt az illegális határátlépés - mondta Bakondi György.

Annyira bevált a tíz kilométer hosszú kísérleti “okoskerítés”, hogy azon a szakaszon gyakorlatilag megszűnt az illegális határátlépés – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Magyar Hírlap hétfői számában megjelent interjúban.

Az úgynevezett okoskerítés a biztonsági határzárat kiegészítő második védelmi vonal, amelyhez intelligens jelzőrendszer, hő- és hagyományos kamerák kapcsolódnak. A ponthegesztett hálóval megerősített kerítések között egy árok mélyül, itt fut a manőverút. A drótokon tíz-tizenöt centiméterenként érzékelőket helyeztek el, amelyek riasztanak, ha valaki hozzájuk ér – mondta Bakondi György.

Rendőrök elszállítják a megrongált műszaki határzáron átjutott illegális bevándorlókat a röszkei átkelő közelében 2015. szeptember 15-én. A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. A rendőrök elfogták, majd előállították őket. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Rendőrök elszállítják a megrongált műszaki határzáron átjutott illegális bevándorlókat a röszkei átkelő közelében 2015. szeptember 15-én. A 16 tagú csoport tagjai először a gyorstelepítésű drótakadályt, majd a három méter magas drótkerítést is átvágták, és átmásztak azon. A rendőrök elfogták, majd előállították őket. Ezen a napon hatályba léptek a migrációs helyzet miatti új szabályozások.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

A szerb-magyar határszakasz megerősítése érdekében a Belügyminisztérium költségvetését harmincnyolcmilliárd forinttal megemelik – tette hozzá.

Bakondi György szerint nem lehet arra számítani, hogy a jövőben csökken a magyar határra nehezedő nyomás. A Balkánon becslések szerint mintegy nyolcvanezer menekült rekedt.

“A bevándorlás tömeges, tartós, illegális, szervezett, ráadásul nem egyszer erőszakos, s óriási az utánpótlási bázisa Ázsiában és Afrikában” – mondta a miniszterelnök főtanácsadója, aki azonban megjegyezte azt is: a migránsok többsége áldozat.