A körúti robbantás után fejlesztik a térfigyelő rendszereket

A térfigyelő rendszerek országos felmérése nyomán sor kerülhet fejlesztésekre.

A térfigyelő rendszerek országos felmérése nyomán sor kerülhet fejlesztésekre, amelyek költségigénye összességében akár tízmilliárdos nagyságrendű is lehet – írta belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva a Magyar Idők hétfői számában.

A tavaly szeptember 24-i Teréz körúti robbantás után Pintér Sándor belügyminiszter utasítására országszerte felmérték a térfigyelő rendszereket és megállapították, hogy az összesen mintegy 13 ezer – ebből a fővárosban több mint 11 ezer – kamera közül a 2014 előtt telepítettek elavultak, alkalmatlanok a feladatok ellátására.

A korszerűsítés nélkülözhetetlen az eredményes bűnfelderítéshez, biztosítani kell a megfelelő minőségű felvételeket az arckép-azonosításhoz, illetve a rendszámfelismeréshez, a rögzített felvételek gyors elérését, a meghatározott feltételek szerinti keresést, a rendőrségi csatlakoztatást és az intelligens alkalmazások futtatását – írja a lap.

A Belügyminisztérium 2014-ben pályázatot hirdetett az önkormányzatok részére térfigyelő kamerák telepítésére. Akkor 456 település jutott 3,6 milliárd forint támogatáshoz a rendszerek kiépítésére. A szükséglet azonban ennél sokkal nagyobb: már akkor 1600 önkormányzat 23 milliárd forintot igényelt a beadott pályázatokban.