Többezres tüntetést tartottak Moszkvában a Nyemcov-gyilkosság évfordulóján

Több ezren vettek részt vasárnap Moszkvában a Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus meggyilkolásának második évfordulója alkalmából rendezett megmozduláson.

Nyemcovot, aki korábban miniszterelnök-helyettes is volt, 2015. február 27-én éjjel lőtték agyon Moszkva belvárosában, a Kreml falánál húzódó Bolsoj Zamoszkvoreckij hídon. A gyilkosság miatt öt csecsen férfit bíróság elé állítottak, ám kétkedők úgy vélik, hogy a nyomozás nem vezetett el a bűncselekmény igazi megrendelőjéhez.


Tüntetés Oroszországban

A szervezők szerint a vasárnapi felvonuláson 15 ezren, a moszkvai rendőrség szerint ötezren vettek részt. A menet késéssel indult, mert a hatóságok elkoboztak egy transzparenst, amely azt hirdette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyet jelent a háborúval.

A felvonulás közben egy személy hátulról zöld sebkenőccsel leöntötte Mihail Kaszjanov volt miniszterelnököt, a Népi Szabadság Pártja (Parnasz) elnökét. Az elkövetőt előállították.

Hasonló ellenzéki megmozdulásokat hirdettek vasárnapra Szentpéterváron, Nyizsnyij Novgorodban, Jekatyerinburgban, Jaroszlavlban, Vlagyimirban és más városokban is.