Bízik Deák Kristóf filmjének sikerében Szabó István

Szabó István Oscar-díjas rendező bízik abban, hogy Deák Kristóf filmje Oscar-díjat nyer - erről az M1 aktuális csatornán beszélt vasárnap néhány órával az Oscar-gála előtt, a rövidfilmek kategóriában a Mindenki című alkotás is esélyes az amerikai filmakadémia díjára.

Elmondta: az amerikai filmakadémia több mint hatezer tagja szavazhat, a legtöbb voksot begyűjtők lesznek a jelöltek, majd egy következő körben választják ki az öt Oscar-jelöltből a legjobbat.

A szavazatok írásban érkeznek be egy közjegyzői irodába, ahol két ember összesíti azokat, így a díjkiosztó előtt csak ők ketten tudják, hogy kik a nyertesek. A karjukhoz láncolt aktatáskával mennek a helyszínre, és egyenként adják oda a borítékokat azoknak, akik felolvassák a díjazottak nevét – ismertette.

Deák Kristóf. MTI Fotó: Kallos Bea

Szabó István elmondta azt is: amióta az Oscar-díj létezik, ugyanaz a közjegyzői iroda számolja a szavazatokat, és nagyon vigyáznak arra, hogy semmilyen félreértés ne legyen. Elvileg bíróságon meg lehet támadni az eredményt és újra lehet számoltatni a szavazatokat, de ilyen még nem fordult elő – tette hozzá.