Virtuális időutazás a Terror Háza Múzeumban

Az 56-os Emlékbizottság azt kérte tőlünk, olyan attrakciókkal, kiállításokkal, rendezvényekkel készüljünk, mely a fiatalok számára is befogadhatóak, illeszkednek a szokásaikhoz – jelentette ki Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában az Egy akaraton 1965-2016 kiállítás kapcsán, mely hat új filmet mutat be.

Magyarországon több mint 3 millió ember él, akinek semmilyen emléke nincs a diktatúráról. A kommunizmusnak mintegy 100 millió áldozata volt, Magyarországról mintegy 700 ezer embert hurcoltak el, csak a Gulágon 300 ezer ember vesztette életét – jegyezte meg.

Óriási traumákat élt meg ez az ország, ezek vezettek 1956-hoz is. Egy olyan eseményről beszélünk, melynek nem volt vezetője, a pesti lányok és srácok összekapaszkodtak, és történelmet csináltak. Mindezt egy virtuális valóságfilmmel mutatják meg. Ez olyan, mint egy gömbpanoráma, birtokba veszi az ember látását. A betekintő egyszerre szereplője, vágója, operatőre lesz a filmnek – magyarázta.

Virtuális időutazás 

Pálffy György filmrendező segítségével olyan etűdöket készítettünk, melyek mindegyik egy-egy sűrű 56-os élethelyzet, emblematikus pillanat. Akik megnézik ezeket a jeleneteket, azokat szinte kiszívja ez a készülék, egy virtuális időutazáson esnek át, ott vannak 1956-ban, és megélik, amit honfitársaink akkor megéltek – hangoztatta.

Példaként említette: egy lakásban egy család pakol össze, miközben zajlik a harc. A fiú áll az ablaknál, és nézi, ahogy az osztálytársai mind mennek harcolni. Majd megáll az előszobában, ránéz az édesanyjára, és azt mondja, isten veled. Ez az a pillanat, amikor belőle pesti srác lesz. Ezt nagyon nehéz elmondani egy történelemórán, de ha valaki megnéz egy ilyen filmet, megérzi, hogy ennek súlya van – hangsúlyozta.

Amikor egy közösség végre úgy dönt, hogy szabad és független akar lenni, és a félelmet félredobja, azt mondja, nekimegyek én bárkinek. Ezt az érzést próbáljuk átadni – ismételte meg.

Elszántak a maiak is 

A fiatalok megérzik, hogy ezek a fiúk és lányok ugyanolyanok, mint ők, és hogy a történelemben semmi absztrakció nincs, az családtagok története is. A bejegyzések alapján azt látni, a mai fiatalok is elszántak, ha helyzet van, megvédik az országot, a szabadságot – mondta a programigazgató.

Beszélt arról is, hogy a tárlat nyár közepéig biztosan nyitva lesz. Hat régi filmet feltesznek az internetre, a kiállítás bezárta után pedig az új hat film is elérhető lesz a világhálón.