Nem kell az Együttnek Botka

Az Együttnek nem lesz az MSZP-s Botka László a miniszterelnök-jelöltje – így döntött a párt vezetése. Az Együtt ugyanis továbbra sem akar közös baloldali listát a 2018-as választáson, maximum közös egyéni jelölteket. Abban viszont egyetért az Együtt és az MSZP, hogy érdemesebb lenne Gyurcsány Ferenc nélkül próbálkozni. A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint ez őrültség.

„Az Együtt nem tervezi, hogy közös listát állít a szocialistákkal. Ennek egyik oka, hogy az MSZP nem képes tagjai sorából kivetni azokat a személyeket, akik a megújulás akadályai” – ezt írta nyílt levélben az Együtt elnöke Molnár Gyula, MSZP elnöknek és Botka Lászlónak, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének. Juhász Péter példaként említette, hogy csütörtökön az Együtt lakossági fórumot szervezett Dunakeszin, ahol több társával megjelent a választókerület MSZP-s vezetője és sípolással zavarták meg az Együtt képviselőjének felszólalását.

Juhász Péter úgy fogalmazott: az Együtt semmiféle közösséget nem tud vállalni ilyen alakokkal.

Az üggyel kapcsolatban Szigetvári Viktor, az Együtt választmányi elnöke szombaton arról beszélt: ez az eset is azt mutatja, hogy Botka Lászlónak a saját pártjában is rendet kell még tennie.

„Az, hogy egy fóti MSZP-s Fekete Zoltán megzavarta a fórumunkat, rámutat arra, hogy lehet, hogy Botka László a megoldás része akar lenni. Ebben lehet, hogy az Együtt őt tudja támogatni, de az MSZP Magyarországon a probléma része és ezzel Botka Lászlónak van feladata” – fogalmazott.

Önálló listát állítanak

Szigetvári Viktor az országos politikai tanács alakuló ülése után azt mondta: az Együtt önálló listát állít. Megismételte viszont, hogy az egyéni jelöltek kiválasztásában közös jelöltekre van szükség, lehetőleg előválasztás révén. Sőt, szerinte Botka Lászlónak is meg kellene méretnie magát egy előválasztáson. Szigetvári Viktor azt is mondta, hogy az Együttnek nem Botka László a kormányfőjelöltje.

„Botka László az MSZP listáját fogja vezetni, az Együtt listáját egy másik politikus fogja vezetni. Nekünk miniszterelnök-jelöltünk Botka László nem lesz” – hangsúlyozta.

Az Együtt választmányi elnöke nemcsak az MSZP-t, hanem Gyurcsány Ferencet is a probléma részének tekinti, vele semmilyen szinten nem hajlandók együttműködni, ezért sem állítanak a DK-val közös listát.

Botka László. MTI Fotó: Mohai Balázs

DK igen, Gyurcsány nem

„A DK lehet a megoldás része, de Gyurcsány Ferenc a probléma része” – szögezte le Szigetvári Viktor.

A DK alelnöke viszont csütörtökön azt közölte: kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül induljanak.  „Még soha nem találkoztam olyan párttal, amely a saját elnöke nélkül szeretne nekifutni a választásoknak. Ilyen párt nincs. Az a párt, aki így csinálja, az nem párt, az őrülteknek a gyülekezete” – mondta Molnár Csaba.

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ezt pénteken azzal egészítette ki, hogy az együttműködésnek szerinte nem Gyurcsány Ferenc, hanem inkább Botka László az akadálya.