Egyre nagyobb károkat okoznak a Vajdaságban a migránsok

A hivatalos befogadó központokba nem hajlandóak menni a bevándorlók, mert félnek a regisztrációtól és attól tartanak, hogy nem engedik tovább őket. Ezért egyre többen a magyar határ közelében üresen álló tanyákat, nyaralókat törik fel. A helyiek szerint nem csak birtokba veszik az épületeket, hanem megrongálják és lakhatatlanná teszik azokat. A tulajdonosok egyre elkeseredettebbek.

Hatalmas szemét, elhagyott ruhadarabok, téglák és megbontott háztetők – így néz ki most több szabadkai telek is – alig néhány kilométerre a magyar határtól.

Törnek-zúznak

A tanyákat nyaralóként használták tulajdonosaik, a legtöbbe viszont betörtek, megrongálták és lakhatatlanná tették a bevándorlók – számolt be Híradónk.

Az egyik tulajdonos megmutatta, hogy a tetőt félig megbontották és a nagy hidegben a gerendákat eltüzelték a migránsok.

„Bezártuk az ajtókat, az ablakokra reteszeket tettünk, úgy is mondhatnám elbarikádoztuk a tanyát, hogy ne lehessen bemenni, de akárhányszor ezt megtettük, legközelebb, amikor jöttünk, már fel volt törve” – mondta az egyik telektulajdonos.

Félnek a helyiek

A szerbiai Palicson az egyik helyi asszony a bevándorlók vonulása miatt befalazta az épületen az ablakokat és több kutya is őrzi a házát.

Leginkább éjjelente látom a bevándorlókat, félek, rendszeresen zárom a kaput, amit korábban nem tettem. Hat kutyám van, ebből három a kertben, másik három pedig velem a házban van, mert félek, hogy valami baj történik – mondta ez az asszony.

Folyamatos az utánpótlás

Az enyhe időjárás miatt folyamatos az utánpótlás. Szabadkán a vasúti töltés mellett várakoztak napközben a bevándorlók. A Bangladesből érkezett migránsok azt mondják, Görögországból idáig gyorsan eljutottak, de a magyar határzáron nem sikerült átjutniuk.

A határőrök összesen 224 személyt fogtak el pénteken. Ebből közel 200 személyt megakadályoztak abban, hogy átlépje a határt. Az elmúlt napokban megnövekedett a illegális határátlépések száma, tegnapelőtt rekordszámú, 238 fő próbálkozott.

„Mennénk át Magyarországon, de nagyon nehéz a határon, sok a rendőr, elfognak és visszaküldenek, úgyhogy most itt ragadtunk” – mondta el egyikük.

Szabadkán vertek tábort

A bevándorlók közül többen már hetek, hónapok óta várakoznak Szabadkán. Sokan sátrat vertek és arra várnak, hogy az embercsempészek segítsenek nekik továbbjutni. Akik csak a napokban érkeztek, még sokkal bizakodóbbak.

„Rossz emberek a magyar rendőrök”

„Belgrádból érkeztem tegnap, ma ismét a magyar határra megyek 25 emberemmel, hogy megpróbáljunk továbbjutni, nincs más választásunk, miután tegnap nem sikerült. Esélyünk se volt átjutni, nagyon erős az ellenőrzés, rossz emberek a magyar rendőrök” – mondta el egy afgán férfi.

A bevándorlók csoportosan menetrend szerinti buszokkal és vonatokkal érkeznek Belgrádból. Az elmúlt öt napban több mint 330 illegális bevándorló érkezett a magyar határhoz.