Közel 90 éve az aranyló szobrocska vonzásában

Vasárnap este (hazai idő szerint hétfőn hajnalban) 89. alkalommal adják át az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kitüntetéseit, közismert nevükön az Oscar-díjakat a Los Angeles-i Dolby Színházban. A gála házigazdája Jimmy Kimmel amerikai komikus lesz. A legjobb rövidfilm kategóriában versenyben van Deák Kristóf Mindenki című alkotása.

A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították. Az első akadémiai díjakat (hivatalos nevén Academy Award of Merit) 1929. május 16-án a hollywoodi Roosevelt Szálloda zártkörű bankettjén 12 kategóriában adták át, Charlie Chaplin életműdíjat kapott. A mintegy 270 vendég 36 asztalnál foglalt helyet, a ceremónia alig negyedórát vett igénybe.

Korábbi felvételek. Fotó: MTI/EPA/Mike Nelson

A díjjal járó szobrocskára 1931-ben ragadt rá az Oscar elnevezés, mert Margaret Herricket, az akadémia első könyvtárosát – állítólag – Oscar nevű nagybátyjára emlékeztette a figura. Az akadémia 1939-től használja hivatalosan az Oscar elnevezést. A 33,2 cm magas, 3,8 kilós trófea filmtekercsen álló, teste előtt kardot tartó lovagot ábrázol, a talapzat tekercsének öt küllője az Akadémia öt ágát – színészek, rendezők, forgatókönyvírók, producerek és technikusok – jelképezi.

A díjazottak nevét – a korai lapzárta miatt – sokáig előre megkapták az újságok, ám amikor 1940-ben a bankettre érkező vendégek már olvashatták az eredményt, áttértek a helyszínen felnyitott, lepecsételt borítékokra. Az 1932. évi gálát közvetítette először a rádió, az 1953. évit a televízió (a vezető riporter a későbbi elnök, Ronald Reagan volt). Színesben 1966-tól sugározzák az eseményt, ma már több mint kétszáz országban és az interneten is nézhető.

A legjobb idegen nyelvű film díját először 1956-ban a Federico Fellini rendezte Országúton nyerte el. Erre a szoborra a győztes ország mellett ma már a rendező nevét is rávésik, tavaly Nemes Jeles László Saul fia című filmje nyert.

Nemes Jeles László az igazi Oscarral Los Angelesben

Nemes Jeles László Oscarjával Los Angelesben. Fotó: MTI/EPA

1968 óta kötelező a díjazottak és a díjátadók számára az alkalomhoz illő, elegáns viselet. A gála legtovább, 263 percen át 2002-ben, legrövidebb ideig, száz percig 1959-ben tartott. Akkor a show a tervezettnél húsz perccel korábban ért véget, a következő tévéműsor kezdetéig a házigazda Jerry Lewis próbálta szórakoztatni a nézőket, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Napjainkban 24 kategóriában osztanak Oscar-díjat. A legfiatalabb a 2002-ben bevezetett egész estés animációs filmeké, amelyben elsőként a Shrek nyert. Az idei jelöltek között van A vörös teknős című, francia, japán és belga koprodukcióban készült alkotás, amelynek nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták, és a teljes színezés is itt zajlott.

Az idei technikai Oscar-díjakat február 11-én adták át, 18 tudományos és technikai eredményért 34 embert és öt szervezetet díjaztak. Az akadémia a humanitárius tevékenységet az 1956-ban alapított Jean Hersholt Humanitárius Díjjal, a kiemelkedő filmes alkotók pályafutását tiszteletbeli Oscar-díjjal ismeri el. Utóbbiakat Jackie Chan színész, Anne Coates vágó, Lynn Stalmaster castingigazgató és Frederick Wiseman dokumentumfilm-rendező már novemberben átvette. Nem “igazi” Oscar, nem is minden évben ítélik oda az 1937-ben alapított Irving G. Thalberg-emlékdíjat, amelyet “vigaszdíjként” azok kapnak meg, akik rászolgáltak volna, mégsem nyertek igazi Oscart, mint Alfred Hitchcock vagy Ingmar Bergman.

A Paramount filmstúdió által közreadott kép Denzel Washington amerikai színészről és Viola Davis amerikai színésznőről a Fences című film egyik jelenetében. Az amerikai filmakadémia 2017. január 24-i bejelentése szerint Denzel Washingtont a Fences című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában, Viola Davist a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték Oscar-díjra. Az alkotás a legjobb film kategóriában kapott Oscar-jelölést. (MTI/AP/David Lee)

A Paramount filmstúdió által közreadott kép Denzel Washington amerikai színészről és Viola Davis amerikai színésznőről a Fences című film egyik jelenetében. Az amerikai filmakadémia 2017. január 24-i bejelentése szerint Denzel Washingtont a Fences című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő kategóriában, Viola Davist a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték Oscar-díjra. Az alkotás a legjobb film kategóriában kapott Oscar-jelölést. (MTI/AP/David Lee)

A legjobb férfi főszereplő kategóriában 1963-ban győzött először fekete színész, Sidney Poitier a Nézzétek a mező liliomait című filmben nyújtott alakításáért vehette át a díjat. 2001-ben Denzel Washington és Halle Berry révén a legjobb férfi és női színész is afroamerikai lett. Denzel Washington (Fences) idén harmadik Oscarját gyűjtheti be a legjobb színészek közt. A legjobb film kategóriában 2014-ben diadalmaskodott először fekete rendező, a brit Steve McQueen 12 év rabszolgaság című alkotásával, és ugyanekkor lett először latin-amerikai a legjobb rendező, a mexikói Alfonso Cuarón (Gravitáció).

A szintén mexikói Alejandro G. Inárritu 2015-ben a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje), tavaly pedig A visszatérő című filmjével lett a legjobb rendező, a kategóriában korábban csak John Ford (1940 – Érik a gyümölcs, 1941 – Hová lettél, drága völgyünk?) és Joseph L. Mankiewicz (1949 – Egy levél három asszonynak, 1950 – Mindent Éváról) nyert két egymást követő évben. Idén Barry Jenkins (Holdfény) első afroamerikaiként diadalmaskodhat a rendezők között, ha pedig a 32 éves Damien Chazelle (Kaliforniai álom) győz, ő lehet minden idők legfiatalabb Oscar-díjas rendezője. (A rendezői kategóriában legfiatalabban, 24 évesen John Singletont jelölték a Fekete vidékért, de ő nem nyert.)

A legjobb film kategóriában 2009 óta akár tíz alkotás is jelölhető, most kilenc került fel a listára. A legtöbb, 14 jelölést a Kaliforniai álom című musical kapta, beállítva a Mindent Éváról (1950) és a Titanic (1997) rekordját. Eddig három film – Ez történt egy éjszaka (1934), Száll a kakukk fészkére (1975), A bárányok hallgatnak (1991) – győzött mind az öt fő kategóriában (legjobb film, férfi és női főszereplő, rendezés, forgatókönyv), hozzájuk csatlakozhat most a Kaliforniai álom, amely a Horgonyt fel! (1945) és a Mindhalálig zene (1979) után harmadik eredeti filmmusicalként kapott jelölést a legjobb film kategóriában.

A leghosszabb film, amelyet Oscar-díjra jelöltek, idén indul az aranyszobrocskáért, Ezra Edelman csaknem 8 órás O. J.: Made in America című dokumentumfilmje.