Kamerákkal figyelnék a meteoritokat

Új kamerarendszert telepítenek hazánk több pontján, hogy a Föld légkörébe lépő fényes jelenségeket detektálják.

Cseljabinszk 2013. február 15. Egy 17 méter átmérőjű kisbolygó érkezik a világűrből, az orosz város fölött belép a légkörbe és darabjaira hullik. A robbanás lökéshullámának következtében több mint ezer ember sérül meg. Ezt a robbanást nehéz lett volna nem észrevenni, ám a meteoritkutatás általában nem ennyire látványos dolog.

A meteor gyakorlatilag hullócsillag. A Föld légkörébe belépő porszemek, kisebb kövek fényes jelenség közepette megsemmisülnek. A meteorit azonban nem ég el, hanem eléri a bolygó felszínét.

A meteoritok a tudomány számára fontos kövek, pontosabban vasak. A tudósok vizsgálatukkal sok mindent megtudhatnak a világegyetemről.

A meteoritok megfigyelésére minden esély megvan, hiszen az új kamerarendszerek telepítésével az elkövetkezendő négy évben Magyarországon pontos képet kaphatunk arról, hogy a Kárpát-medence felett mennyi minden érkezik az űrből a légkörbe. Ezek az égitestek azonban nemcsak a Földet, hanem a Holdat is elérik.

Sárneczky Krisztián csillagász az M1 – Minden tudás cím műsorában kifejtette, a Hold felszínébe közvetlenül beleütköző meteorok felvillanást okoznak. Nagyon gyors digitális kamerákkal ezeket a másodperc tört részéig tartó felvillanásokat meg lehet figyelni.

A négyéves munka egyik lényeges feladata, hogy felmérje a bolygónkat megközelítő égitestek nyújtotta valós veszélyt. A világon egyedülálló kutatási műhelyt alakítanak majd ki.

A csaknem egymilliárd forintos támogatással a magyar kutatói hálózat nemcsak a nagyméretű meteoritok földi és űrbéli kockázatait, a Földsúroló kisbolygókat vizsgálja, hanem a légkörünkben felvillanó meteorokat és tűzgömböket is.

Magyarország felett kamerarendszer figyelné az eget, hogy ami esetleg nálunk hullik le, azt észrevegyük és megtaláljuk.

A kutatócsoport a tervek szerint kéttucatnyi kamerát telepít majd a csillagos ég alá az ország különböző pontjain. Ezek nemcsak sötétedéskor állnak munkába, hanem napközben is megfigyelnek, akkor természetesen csak a legfényesebb eseményeket rögzítik.