Jótékonysági gála a székelyföldi atyhai templom újjáépítéséért

Jótékonysági koncertnek ad helyet március 13-án a Vigadó. Az adományok a székelyföldi atyhai templom újjáépítését szolgálják. Az adományokból nem pusztán egy templom épül ujjá, hanem az összmagyarság kiskatedrálisa is, amely az összefogás szimbóluma lesz.

„Szeptember 19-én értesültünk a közmédiában arról a tragédiáról, amely Atyha községet érte előző nap, amikor villámcsapás következtében leégett a katolikus templom. A Civil Összefogás Fórum (CÖF), amely az anyaország egyik legnagyobb nemzet-és kereszténységpárti civil szervezete, weboldalán a hír másnapján gyűjtést indított a templom felépítése javára. Az újjáépítés költségét 112 millió forintra becsülik”- mondta el a hirado.hu-nak Bencze Izabella, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapító tagja, a Közszolgálati Közalapítvány kurátora.

Úgy fogalmazott, amikor meghallotta a hírt, rögtön Reményik Sándor Templom és Iskola című verse, annak „Ne hagyjátok a templomot!” sora jutott eszébe, s egy percig sem volt kérdés számára, hogy gyűjtés szervezésébe kezd a templom újjáépítése érdekében.

Bencze Izabella

Bencze Izabella. MTI Fotó: Földi Imre

Tavaly novemberben Clevelandben (Ohio, USA) járva az ottani magyar közösség egy részének elmondta a történteket, és amerikai testvéreink azonnal testületileg álltak az ügy mellé.

A clevelandi magyarok akkor készpénzt is küldtek az atyhaiaknak – majdnem 1000 dollárt, ami körülbelül 250 ezer forintnak felel meg -, majd február 11-én Mezei András atya, ottani plébános szerevezésében jótékonysági bált tartottak, amelyen mintegy 150-en vettek részt, köztük Szemerkényi Réka, Magyarország amerikai nagykövete is. Ez alkalommal is összegyűlt egy jelentős összeg több ezer dollár, amelynek átutalására hamarosan sort fognak keríteni.

Sok helyen, idehaza és szerte a nagyvilág legkülönbözőbb zugaiban is adakoztak. Sok helyen még zajlik a gyűjtés és folyamatban vannak az átutalások. Mintegy 42 millió forintos adománnyal segített Magyarország kormánya. Támogatja az újjáépítést Hargita Megye Tanácsa, Korond község és a magyarországi testvértelepülések, és jó hír, hogy tavasszal már hozzáláthatnak az újjáépítéshez. Mészáros János atya Sárbogárdról pedig különböző kegytárgyak elkészíttetését vállalta.

Leégett római katolikus templom a székelyföldi Atyhában (MTI Fotó: Haáz Sándor)

Leégett római katolikus templom a székelyföldi Atyhában (MTI Fotó: Haáz Sándor)

„A magyar összefogásnak ezen csodálatos példája azt mutatja, hogy a nemzetben, kereszténységben gondolkodó magyar emberek számára –tengeren túl és a Kárpát-medencében is – fontos a hit, a templom, és fontosak székely testvéreink, s így joggal remélhetjük, hogy az új templom az összmagyarság összefogásának egyik új szimbóluma lesz. Az egész világon tapasztalható keresztényellenesség idején nincs jelképesebb és nagyszerűbb tény, minthogy Atyhában a Jóisten iránti szeretet és a hit a ravatalozóból visszaköltözhet egy olyan templomba, amely közösségi összefogásból épül meg. Olyan közösség erejéből, amely a fizikai határok ellenére is összetart, mert a hit és a magyarság ereje nem törhető meg” – mondta.

Emlékeztetett arra: a The Wall Street Journal adatai szerint az elmúlt években az anglikán egyház átlagban évente húsz, a német katolikus egyház ötven templomot zár be. „Tény, hogy a kommunisták ugyanúgy féltek a kereszténységtől, mint ma a liberálisok, mert a történelmi egyházak szerepe mindig is jelentős volt, ha létezhettek. Vallási, erkölcsi, oktatási, karitatív, egészségügyi, nemzetösszetartó szerepük elvitathatatlan minden társadalomban. Nem véletlen tehát, hogy Erdélyben is rengeteg a romos, magára hagyott, vagy éppen tóba süllyesztett keresztény templom. S amikor napjainkban a legádázabb jeleit tapasztaltuk az újabb keresztényüldözésnek, a keresztényellenességnek és az erőszakos iszlamizációnak, amikor már temettették velünk a keresztény hitet, történt valami. Tán isteni elrendelés”?

A CÖF a magyar összefogás sikerét megünneplendő, és a hiányzó összeg kiegészítése érdekében szervezte a március 13.-i jótékonysági gálát, amelynek részleteit itt találja.

A bevételt – leszámítva a kötelező költségeket – a CÖF az atyhai plébánia javára utalja át. A Vigadó Dísztermét –támogatásként – a Magyar Művészeti Akadémia vezetője, Fekete György úr engedélye alapján bérleti díj fizetése nélkül kapta meg a CÖF. A rendezvény szervezésének jelentős támogatója a Duna televízió.

Súlyos megpróbáltatások

A templom a történelem során súlyos megpróbáltatásokon ment keresztül az 1790-es években történő megépítése óta: 1867-ben leégett, 1927-ben vihar vitte el a tornyát. Majd 2016. szeptember 18.-án ismét megtörtént a lehetetlen: ugyanabba a templomba csapott a mennykő. Adorján Imre atya a templomban volt a tragédia idején, s csak az életét tudta megmenteni egy miseruha kíséretében. Így a felszentelt ravatalozóba költözött a hit gyakorlása.