Dokkoltatták a Dragont az űrállomáson

Több mint kéttonnányi rakománnyal megérkezett a SpaceX Dragon kapszulája a Nemzetközi Űrállomásra. A szerdára tervezett randevút és dokkolást a navigációs szoftver hibája miatt egy nappal később hajtották végre.

A Dragont az űrállomás robotkarjával fogta be Shane Kimbrough (NASA) és Thomas Pesquet (ESA), magyar idő szerint háromnegyed tizenkettő körül.

Ezt követően a földi szakemberek távirányítással mozgatva a robotkart, magyar idő szerint délután két óra után néhány perccel dokkoltatták a kapszulát a Föld felé tekintő Harmony modulon.

A csütörtöki befogás 24 órával követte az első kísérletet, amit a Dragon félbeszakított, mivel fedélzeti számítógépei pontatlan értéket detektáltak abban a GPS-rendszerben, amely a kapszulának az űrállomáshoz viszonyított helyzetét tárja fel az űrben.

A Dragon dokkoltatása. (Fotó: NASA TV)

A Dragon dokkoltatása. (Fotó: NASA TV)

A hiba könnyen orvosolható, de a művelet megkövetelte, hogy a Dragon plusz egy napot töltsön el orbitális pályán, mielőtt újból nekiveselkedik a randevúnak.

A Dragon mintegy 2500 kilogrammnyi rakományt vitt fel a hatfős legénységnek, ebben több mint 250 kísérlethez szükséges tudományos felszerelés is helyet kapott. Ez a SpaceX tizedik teherszállító missziója a NASA-val kötött szerződésének égisze alatt.

A SpaceX február 19-én bocsátotta fel a Dragont egy Falcon-9 rakétán a NASA történelmi 39A kilövőállásából, a Kennedy Űrközpontból. Ez volt az első alkalom, hogy magánfejlesztésű rakéta indult útnak innen.

A Dragon mellett az orosz Progressz 66 is az űrállomás felé tart közel háromtonnányi rakománnyal. A Roszkoszmosz szerdán bocsátotta fel Bajkonurból, a tervek szerint pénteken dokkol a komplexumon.