Czibere: a felzárkózáspolitika hosszú távú programokban érdekelt

A kormány a társadalmi felzárkózáspolitikája során hosszú távú programokban érdekelt - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által szervezett szakmai háttérbeszélgetésen.

Czibere Károly elmondta, hogy tapasztalat azt mutatja, ha egy programot nem a helyi erőforrások feltérképezésén és megerősítésén keresztül folytatnak, akkor az nem lesz hosszú távon fenntartható. Fontosnak nevezte, hogy a programok azután is működjenek, ha esetleg a célra fordított európai uniós források csökkenek vagy leállnak.

A foglalkoztatás kapcsán Czibere Károly elmondta, a mai világban már nem érdek az, hogy a hátrányos helyzetű falvakba vigyék a munkát, sokkal nagyobb érték lett a mobilizáció. Az elsődleges munkaerőpiacra való bekapcsolódáshoz nagyon fontos a mobilitás elősegítése, például céges buszjáratokkal – tette hozzá. Hangsúlyozta: a mobilitásnak a jövőben sokkal nagyobb szerepet kell kapnia a felzárkózásban.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára arról beszélt, a közfoglalkoztatás “kvázi” tranzitfoglalkoztatásnak indult, és már lehet látni, hogy azt egyre többen hagyják el. Született egy kormányzati döntés, amely célként határozza meg azt, hogy a felkészítés, az anyagi támogatás segítségével csökkentsék a közfoglalkoztatásban lévő emberek számát, és őket az elsődleges munkaerőpiacra vigyék – közölte.

Cseresnyés Péter szólt arról is, hogy számos olyan program fut az Emmi-nél és az NGM-nél, amely az elsődleges munkaerőpiacra készíti fel vagy segíti az embereket. Különböző mérések szerint 40-50 ezer, de “durván” 100 ezer közfoglalkoztatott van, akik az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezhetőek lennének – közölte.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke a megbeszélésen szólt arról, hogy a körülbelül háromszáz hátrányos helyzetű kistelepülésen esetenként olyan nehézségekkel kell szembenézni, amelyeket önmaguk nem tudnak megoldani, szemben a többi önkormányzattal. Ezért ezeken a helyeken más eszközrendszerre van szükség – mondta, példaként említve, hogy az eladósodás problémája tizedére csökkent ott, ahol előrefizetős mérőeszközöket használnak.

Moravcsik László projektmenedzser elmondta, a Roma As Resource elnevezésű, nyolc országot – Bulgária, Csehország, Magyarország, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia és Ukrajna -, valamint 21 civil és állami szervezetet összefogó európai uniós program célja, hogy segítse a romák munkaerőpiaci részvételét a régióban. A program a következő két és fél évben valósul meg, vezető partnere a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.