Századvég: Működik a magyar gazdaságpolitikai modell

A magyar gazdaságpolitikai modell működik, és ezt egyre több nemzetközi kutatás is visszaigazolja - mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezető közgazdásza szerdán az M1 aktuális csatornán a Szemtől szembe című vitaműsorban.

A Századvég vezető közgazdásza kifejtette: 2010 után a magyar gazdaság úgy bővül, hogy a külső tartozás, az államadósság nem növekszik. Felidézte: 2010 előtt húsz évig az ország úgy bővült, hogy vagy a külső adósság vagy a teljes államadósság emelkedett. Rámutatott arra is, hogy a nettó reálbérek az elmúlt 6,5 év alatt jobban nőttek, mint az azt megelőző negyven évben.

György László szólt arról, a GDP-5-6 százaléka elhagyja az országot jövedelem formájában, emiatt van az, hogy miközben gazdasági fejlettségben háromszoros, addig a bérekben ötszörös különbség van Nyugat-Európa és Magyarország között.

Magas István, a Corvinus Egyetem tanára úgy vélte, a kormány a pénzügyi stabilitás megteremtésében sikeres volt. Szerinte azt, hogy történt-e paradigmaváltás, csak 5-10 év múlva lehet megítélni. Kellő perspektívában és nemzetközi összehasonlításban látható majd Magyarország esetében is, hogy jól tudta-e kihasználni a beérkező külföldi tőkét, európai uniós forrást, ami éves szinten a GDP 4-5 százaléka – tette hozzá.

A bérfelzárkóztatásról Magas István elmondta: a kormánynak meg kell tennie a támogató lépéseket, szerinte az államháztartás viszonylag jól jár majd a béremelkedéssel, a munkaerőpiaci pezsgéssel.