Három éve ért véget Ukrajnában a forradalom

Három éve menesztették hivatalosan a hatalomból Viktor Janukovics államfőt Ukrajnában, aki már ekkor menekülőben volt Oroszország felé. A február 22-ét megelőző napokban rendfenntartók éles töltényekkel lőttek a hatalom ellen tüntető emberekre, több mit százan meghaltak. Janukovics azóta is Oroszországban van, Kelet-Ukrajnában azóta is harcok dúlnak, és a kijevi véres események több részlete még mindig nem tisztázott.

Véres napok zajlottak Kijevben három évvel ezelőtt 2o14 február 18-a és 22-e között. Több mint száz ember halt meg az ukrán főváros főterén, a Majdan és a környékén a tüntetők és a rendfenntartók közötti összecsapásokban. Bár a történteket azóta sem sikerült teljesen kivizsgálni, az áldozatok többségével a karhatalmi erők és a nekik dolgozó provokátorok végezhettek.

Ekkor már Ukrajna szerte három hónapja zajlott az Európa-párti felkelés. A tiltakozás akkor kezdődött, amikor Viktor Janukovics államfő 2o13 novmber végén nem írta alá a társulási megállapodást az EU-val, majd Oroszország felé fordult. Emiatt országszerte utcára mentek a diákok, azt vetették az oroszbarát kormány szemére, hogy ellopta a fiatalok jövőjét. A békés diákokra támadó karhatalom láttán országszerte megmozdulások kezdődtek.

Az olaj a tűzre a diktatórikus törvények elfogadása volt, melynek értelmében Janukovics korlátozta a személyi-, gyülekezési- és szólásszabadságot. Az események után három esztendővel is kerülnek elő újabb és újabb felvételek, melyek azt bizonyítják, hogy a mesterlövészek egy része a rendőrségi állások mögül tüzelt a tüntetőkre.

Az ukrán főügyészség jelenleg 26o különböző eljárást folytat az ügyben. 353 ember ellen folyik nyomozás, közülük 34 magasrangú tisztségviselő, 127 rendőr, 32 pedig fizetett verőember. Eddig 35 főt ítéltek el jogerősen. A főügyészség tájékoztatása szerint a vádlottak zöme a felelősségre vonás elől Oroszországba szökött.