Társasági adóból remélnek kártalanítást a könyvkiadók

A társasági adórendszer (TAO) kedvezményezetti körébe vonva is kártalanítani lehetne az Alexandra-cégcsoport tartozásai miatt bajba került könyvkiadókat a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökségi tagja szerint - írja a Világgazdaság keddi száma.

Katona Ildikó a lapnak elmondta: Matyi Dezső pécsi nagyvállalkozó vagyonát – benne a könyvkiadók pénzével – a PMFC labdarúgóklub üzemeltetése is jelentősen csökkentette. A sportegyesület évekig függött a kultúrát kevésbé támogató TAO-tól, amely most a kárpótlás lehetséges csatornája lehetne.

Galambos Ádám, a G-Adam kiadó demonstrál az Alexandra Nyugati téri könyvesházánál 2017. február 17-én. Az Alexandra könyvesboltokat 2014-ig üzemeltető Pécsi Direkt Kft. ellen a Fővárosi Törvényszék 2015. március végén rendelt el – jelenleg is zajló – felszámolási eljárást. Több mint 9 milliárd forintot követel 102 hitelező a Pécsi Direkt Kft.-től. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az elnökségi tag véleménye szerint aki valaha hasznot húzott a könyvpiacból, hozzájárulhatna egy szolidaritási alaphoz, s a továbbra is remélt állami beavatkozás mellett így a versenyszféra is tehetne a károsult kiadók megsegítéséért.

A lap emlékeztet, hogy 102 hitelező – köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság – több mint 9 milliárd forintot követel az Alexandra könyvesbolthálózatot korábban üzemeltető Pécsi Direkt Kft.-től.