Nem nyugszik bele büntetésébe a spanyol királyi sógor

Felmentő ítélet reményében fellebbez több mint hatéves börtönbüntetése ellen a spanyol király sógora. A férfi sikkasztás vádjával áll a törvény előtt.

Fellebbez a spanyol legfelsőbb bíróságon Inaki Urdangarin, VI. Fülöp spanyol király sógora hat év három hónapos börtönbüntetése ellen, amelyet közpénzek elsikkasztása miatt szabott ki rá a mallorcai bíróság a múlt héten – közölte védőügyvédje.  Mario Pascual Vives elmondta: ügyfele fegyelmezetten vette tudomásul a nem jogerős ítéletet. Noha tudják, hogy a legfelsőbb bíróság akár szigorúbb büntetést is kiszabhat, a felmentő ítélet reményében mégis fellebbeznek. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy továbbra is hisz ügyfele ártatlanságában.

Inaki Urdangarin (B) és felesége, Krisztina hercegnő Fotó: EPA/CATI CLADERA

Lehet, hogy azonnal be kell vonulnia

A mallorcai bíróság várhatóan csütörtökön dönt arról, hogy Inaki Urdangarinnak azonnal börtönbe kell-e vonulnia vagy a jogerős ítélet megszületéséig szabadlábon maradhat-e.

Az ügyben eljáró Pedro Horrach ügyészre hivatkozva több spanyol sajtóorgánum azt közölte, hogy valószínűleg óvadék ellenében kerülheti el az azonnali börtönt a király sógora, aki 2013 óta Genfben él családjával.

Több millió euró tűnt el a nonprofit cégnél

Az egykori profi kézilabda-játékos és olimpikon Urdangarint a bíróság bűnösnek találta abban, hogy a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként 6,1 millió euró (több mint 1,8 milliárd forint) közpénzt sikkasztott el üzlettársa segítségével.

A vád szerint az alapítvány többek között egy Aizoon nevű fantomcéget felhasználva követte el a bűncselekményt, amelynek 50 százalékos tulajdonosa Urdangarin és felesége, Krisztina hercegnő, az uralkodó nővére.

A király testvérét is megbüntették

Krisztinát felmentette a bíróság a kétrendbeli adócsalás vádja alól, de az elítélt házastársát terhelő közös felelősség miatt 265 ezer eurós (több mint 81 millió forintos) pénzbüntetés fizetésére kötelezte, míg férjének 512 ezer eurós (több mint 157 millió forintos) bírságot kell fizetnie.

Az első a családból a vádlottak padján

A 2011-ben kirobbant botránnyal összefüggésben 17 ember ellen emeltek vádat. A per tavaly több mint 5 hónapon át tartott. Az 51 éves Krisztina hercegnő az első a spanyol királyi család tagjai közül, aki a vádlottak padjára került.

A legsúlyosabb büntetést Urdangarin üzlettársa, a másodrendű vádlott Diego Torres kapta, akit nyolc és fél év börtönre valamint 1,7 millió euró (520 millió forint) pénzbírságra ítélt a bíróság.