Merész lépést tett Ukrajna az ENSZ BT-ben

Rosszallással fogadták Moszkvában azt, hogy Ukrajna az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) soros elnökeként megakadályozta, hogy a testület hivatalos nyilatkozatban emlékezzen meg Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet haláláról.

A BT az Oroszország által javasolt hivatalos, írásos testületi elnöki nyilatkozat helyett az ukrán elutasítás miatt csupán a sajtónak szánt közleményben fejezte ki részvétét. A nyilatkozatot Volodimir Jelcsenko, a BT soros elnöki tisztét ellátó ukrán ENSZ-nagykövet írta alá.

Ezt elsőként Marija Zaharova, az orosz külügyi tárca szóvivője kifogásolta Moszkvában, azt állítva, hogy “a jelenlegi ukrán hatalom semmi jót nem tud tenni, és mindenkinek csak árt, még magának is”.

Szergej Lavrov külügyminiszter hangot adott meggyőződésének, hogy az ukrán ENSZ-nagykövet felsőbb utasításra cselekedett. Megfogalmazása szerint ez “nem keresztényi” cselekedet volt. “De a jelenlegi ukrán hatalom esetében megszokhattuk, hogy vannak az országukban olyanok, akik így viszonyulnak az oroszokhoz és azokhoz, akik nem akarnak neonáci szólamokra táncolni” – mondta.

“Isten legyen a bírájuk!” – hangoztatta az ukrán diplomaták döntésével kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Vitalij Csurkin hétfőn, egy nappal a 65. születésnapja előtt halt meg New Yorkban, amerikai sajtóértesülések szerint szívrohamban. Az orosz állandó ENSZ-képviselet elhunyt vezetőjének nyilatkozatban fejezte ki nagyrabecsülését António Guterres, a világszervezet jelenlegi, és Ban Ki Mun, az ENSZ előző főtitkára.