Gyilkos migránsokat ítéltek el Olaszországban

18 év börtönt kaptak Olaszországban azok a bevándorlók, akik útban az európai partok felé a tengerbe lökték keresztény utastársaikat, mert nem voltak hajlandóak Allah-hoz imádkozni. 12 menedékkérőt öltek így meg.

Két éve történt az eset, de sok szempontból azóta is változatlan a helyzet a Földközi-tengeren. Folyamatosan indulnak az embercsempészek hajói. Német értesülések szerint több mint 1 millió bevándorló várakozik Líbiában. Rengeteg menekült akar Európába jönni – emeli ki a főcímben a Bild című napilap, német biztonsági forrásokra hivatkozva. Csaknem hatmillió menekült áll készenlétben arra, hogy a Földközi-tengeren keresztül bejusson az Európai Unióba – számszerűsíti az adatokat.

A Bild szerint egyedül Törökországban csaknem 3 millió ember él menekültszállásokon, Líbiában pedig 1,2 millióan várnak arra, hogy átkelhessenek Európába. További 80 ezer ember a balkáni migrációs útvonalon vesztegel, köztük 63 ezren Görögországban. Hogy megakadályozzák az újabb menekültáradatot, Berlin, az EU-Törökország migrációs megállapodás mintájára szeretne egyezséget kötni az észak-afrikai térség államaival.

Franciaország ugyanakkor egy már meglévő egyezmény betartására szólította fel szomszédját. Ismételten arra kérte Nagy-Britanniát, hogy vegye át a kiskorú menedékkérőket. “Felszólítom az Egyesült Királyságot, hogy teljesítse kötelességét azokkal a kamaszokkal szemben, akik jelenleg Franciaországban vannak, de családjaik élnek a csatorna túloldalán. Megállapodásaink vannak ezzel a baráti szomszédos országgal, nekik is be kell azokat tartaniuk” – mondta a francia elnök.

Francois Hollande arra a hónapok óta húzódó vitára utalt, amely szerint Nagy-Britannia nem teljesíti a két ország között tavaly kötött megállapodást. Ebben London vállalta, hogy 3000 olyan kíséret nélküli gyermeket vesz át a francia hatóságoktól, akiknek vannak hozzátartozói a szigetországban. Az illetékes brit miniszter azonban ezt indoklás nélkül befagyasztotta, így várhatóan a vállalás tizedét, nagyjából háromszázötven fiatal befogadását teljesítik.

Közben tizennyolc évi börtönbüntetésre ítélt hat migránst egy palermói bíróság. Azzal vádolják őket, hogy két évvel ezelőtt a tengerbe lökték 12 keresztény utastársukat, mert nem voltak hajlandóak Allahhoz imádkozni. Közülük senki sem élte túl a kegyetlenkedést.

Az olasz ügyészség életfogytiglani börtönt kért a hat migránsra, a bíróság azonban nem fogadta el súlyosbító körülménynek a vallási gyűlöletet, és gyilkosságért ítélte el őket. Egy vádlott embercsempészésért négy évet kapott, nyolc embert pedig felmentettek.