Elképesztő módszerekkel csempészik be a drogot a börtönökbe

Kábítószerrel átitatott családi fotókat és gyerekrajzokat is találtak már a börtönőrök. A hozzátartozók elképesztő módszereket fundálnak ki, hogy bejutassák a drogot, ami odabent keményvalutának számít. Két év alatt szinte megduplázódott a börtönben lefoglalt kábítószer mennyisége, de a rabok azt mesélik, hogy a rácsok mögött mégis minden kapható. A Duna Kékfény című műsorának riportja.

Az őrök és a rabok csak gyűjtőnek nevezik a budapesti Kozma utcai fegyintézetet. Három hónap alatt két fogoly halt meg ott, egyelőre tisztázatlan körülmények között.

Ketten is meghaltak

November közepén Csiki Sándort verték halálra az őrök. A három gyanúsított egyenruhás azóta előzetesben ül. A rabló fogdán ült, egy matrac miatt kötöttek bele az őrök. Szóváltás, majd tettlegesség követte a vitát. Végül a holttestén 43 sérülést, az arcán például egy bakancstalpnyomot találtak az orvos-szakértők. A szomszédban őrzött zárkatárs azt vallotta, halála előtt egy ismeretlen eredetű, kábító hatású cigit szívtak el együtt az áldozattal.

Eltelt pár hét, és egy másik rabot vittek ki koporsóban a börtönből. Február 7-én négy zárkatárs lett rosszul, először azt hitték, ételmérgezést kaptak. Hárman megúszták, ők gyorsan jobban lettek. A 38 éves R. János életét viszont nem tudták megmenteni az ápolók.

– A rendőrség a helyszíni vizsgálat során kizárta az idegenkezűséget, illetve a büntetés-végrehajtás mind a rosszullét, mind a haláleset körülményeinek kivizsgálása érdekében belső vizsgálatot indított – mondta Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szóvivője.

A lopás miatt többszörösen büntetett férfi kint is gyakran fogyasztott drogot. A Kékfény úgy tudja, heroint. A halál okát egyelőre nem lehet biztosan tudni, legnagyobb esélye annak van, hogy valamilyen becsempészett kábítószert szívtak a rabok.

A leleményesség határtalan

Drog, mobiltelefon, gyúrós gyógyszer, nyugtató – ezek a legértékesebb, ám tiltott tárgyak a börtönökben. De hogyan kerül drog az elvileg zárt intézetekbe? Csakis kintről. A rokonok, barátok leleményessége nem ismer határokat. Előfordult már személyes találkozón, gyerekruhába elrejtve, vagy szájon át átadva, de kávéba csempészve is.

A Kékfény évekkel ezelőtt még forgathatott arról, hogy a felügyelet hogyan keresi a csempészárut. Akkor még nem terjedtek el annyira a dizájner drogok, mint manapság, sokkal könnyebb dolguk volt az őröknek. A hagyományos kábítószerekre tréningezett kutyák rutinosan szűrték ki a szereket. Ma viszont már hétről hétre változik a drogok összetétele, idő sincs a betanításukra.

Annak idején egész kis tárlatot mutattak a Kékfénynek a lefoglalt célszerszámokból. Beszéltek például műkurtyagumiról is, ami szétszedhető, a kinti ismerősök a belsejébe rakták a drogot, majd egyszerűen átdobták a börtön magas kerítésén. Odabent az udvart takarító fogoly szedte össze, és csempészte volna fel a körletre, ha a szemfüles őrök le nem kapcsolják.

Aztán az egyenruhások kiállítottak tökéletesen preparált konzervdobozokat is. Ilyen speciális gyártmányt például fővárosi piacokon árulnak. Kívülről megszólalásig hasonlít az eredeti kiszereléshez. Belülről viszont úgy alakították ki, hogy el lehessen benne rejteni például drogot. Aztán a családtag feladja postán csomagban a többi ellátmánnyal a rabnak. Az őrök meg vagy kiszűrik, vagy nem. Amikor sorban érkeznek a pakkok, lehetetlen minden csomag minden darabját tételesen ellenőrizni.

Kamerán kívül régi és mostani foglyok más módszerről is beszámoltak a Kékfénynek. Beszélőn is folyik a csempészés. A lényeg, hogy óvszerben, vagy gumikesztyű levágott ujjaiba gyömöszölik a drogot még kint. Általában női látogatók rejtik el melltartóban, fehérneműben, a belépéskor őket nem ellenőrzik annyira. Észrevétlenül átadják a droggal töltött pici csomagot a rabnak, aki evés közben lenyeli a drogot is. A beszélő után már a testüregi motozás sem jelent kockázatot. A gyomrukban viszik zárkára a tiltott szert, aztán várják, hogy természet tegye a dolgát.

A levélpapír ma a sláger trükk. Ezt legálisan be lehet küldeni a raboknak. És ezt itatják át a különböző dizájner drogokkal. Aztán vagy ebbe töltik a dohányt, és elszívják, mint a cigit, vagy egyszerűen tépnek egy darabot belőle, a nyelvük alá helyezik, és várják a hatást.

– De nemcsak levelet, hanem gyerekrajzot vagy családi fotót is átitatnak. Ezt nagyon nehéz kiszűrni, de megvannak hozzá a megfelelő eszközök – mondta Orosz Zoltán.

Bármit meg lehet szerezni

Az országos parancsnokság évkönyve is elismeri, hogy „továbbra is emelkedő tendencia figyelhető meg a kereslet terén”. Eleve évről évre egyre több esetben találnak az őrök csempészdrogot.

Csakhogy azt senki sem tudja pontosan, hogy hányszor jártak sikerrel a csempészek, hogy valójában mennyi drog van a rácsok mögött. A Kékfény mindenkitől azt hallja, lényegében bármilyen kábítószert be lehet odabent is szerezni. Igaz, aranyáron.

Illusztráció. Fotó: Reuters/Stephen Lam

Illusztráció. Fotó: Reuters/Stephen Lam

Bent sem árulhat akárki drogot. Egy gyenge rab hiába kap kintről anyagot, ha nincs háttere, könnyen lerabolják őt az erősebbek. Az őrökhöz nem fordulhat, mert magát is feldobná, így a menőbbek egyszerűen elveszik tőle a kincset, vagy a védelemért osztoznia kell rajta.

Név nélkül több rab is arról beszélt a Kékfénynek, hogy családi, baráti, vagy éppen szülőföldi alapon komoly csapatok szerveződtek már bent a drogterjesztésre. Csak a főnökök engedélyével lehet üzletelni. A piramis csúcsán jutalékot szednek minden eladott gramm után. Egyes börtönökben pedig véres összecsapásokba torkolt a piac felügyeletéért vívott konkurenciaharc.

Még sláger a nyugtató is

Az újak mellett azért tartja magát a klasszikus börtöndrog is, a Rivotril nevű nyugtató. Egy kábítószer-kereskedelem miatt elítélt férfi azt mondta: bent két pakli dohányt adnak egy szem „Rivóért”, ami kint nagyjából ezer forintot ér. Azért ennyire értékes, mert túladagolva kiüthetik vele magukat, és addig sem érzékelik a valóságot.

A rabok, ahogy tudják, úgy oldják az úgynevezett börtön-stresszt. Éveken át szűk zárkában idegenekkel összezárva kell élniük és minden lépésüket irányítják.

Nyugtatót egyébként legálisan csak orvosi ajánlásra kaphatnak a rabok. Az orvosi szobákban a Rivotrilt összetörik, hogy ne adjon lehetőséget a visszaélésre. Ezen felül a fogoly köteles a börtön személyzete előtt bevenni a port, hogy ne tudjon felhalmozni készleteket.

Ha nem orvos írja fel, csomagban, vagy beszélőn érkezik feketén a „Rivó” is. Például egy preparált bakancsban.

Valahogy a mobil is bekerül

A drogokon és a nyugtatón kívül a mobiltelefon a legértékesebb tiltott tárgy a börtönben. Egy rabot nem lehet elzárni a külvilágtól, főleg a családjától. Alapvetően erre használják a csempészkészülékeket is.

A hivatalos telefonról csak hivatalos kapcsolattartót lehet hívni, a piaci percdíjak sokszorosáért. Úgyhogy, ha csak lehet, nem ezt használják a rabok. Ebből év elején tört ki botrány. Az egyik kereskedelmi tévé szilveszteri buliról készült videót kapott valakitől. Az internetes újságokban pedig megjelentek a szombathelyen őrzött berhidai rabszolgatartó közösségi oldalára feltöltött friss képek. Az eset után mindkét börtön parancsnokát indoklás nélkül menesztették.

Szögesdrót a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet felújított martonvásári börtönének kerítésén 2015. március 23-án. A bővítési program keretében újra megnyílt börtönben 330 millió forintos felújítás nyomán 126 fogvatartott számára alakítottak ki helyet. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Illusztráció. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A közösségi oldalakat böngészve egészen megrendítő képet talált a Kékfény. Az is egy magyar börtönben készült, és biztosan nem a „BV-phone-nal”. A zárkaajtó nyitva, a földön hason fekszik egy rab, rajta áll az alaposan kigyúrt vezér, aki egyszerre három társát alázza porig. Két oldalán két másik rab guggol, illetve térdel. Szájukban valamilyen öv, a másik végét a főnök fogja. A póz egyértelmű: pórázon tartja a két behódoló kutyáját; a börtönben így nevezik a megvetett szolgákat.

 

De nemcsak kapcsolattartásra, facebookozásra használnak csempészmobilt a rabok, bűncselekményeket is elkövetnek vele. A Zsaru Magazin is megírta például, hogy egy elítélt telefonon irányítatta kint az élettársát a bűntársához, hogy befenyítse azt. Amikor a nő odaért az áldozathoz, átadta a kagylót, és a két férfi személyesen is beszélt egymással. Aztán a dühös fogoly a börtönből szintén telefonon parancsolt rá a párjára, hogy egy gázpisztollyal lője le az egykori haverját.

Börtönből végrehajtott telefonos csalásból egyre több van mostanában. Az ügyészség múlt héten emelt vádat ezért egy fogoly ellen. A férfi 2015 szeptemberében került börtönbe kifosztásért. Engedély nélkül gyorsan beszerzett egy készüléket. Tavaly szeptemberben találomra felhívott egy Nagykanizsán élő balekot, akinek telefonos szolgáltató munkatársaként mutatkozott be.

Beadta neki, hogy mekkora szerencséje van, mert egy sorsoláson 75 ezer forintot nyert, cserébe csak kell fizetnie egy tranzakciós kódra. A fogoly meggyőző és határozott stílusával rávette az áldozatot, hogy összesen hatszor, 90 ezer forint értékben töltse fel a telefonszámához tartozó egyenlegét. A bűnöző aztán nemcsak telefonálgatott a kicsalt pénzből, a rokonainak abból rendelt otthonra ételt, 25 ezer forintot pedig szerencsejátékra költött a zárkából.